Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ljusfenomen i ögonen

Hej, jag är 16 år och ganska orolig. Jag har under ett par veckors tid fått ljusstörningar i ögonen. Ungefär som att man blir bländad och det håller i sig ett par sekunder. Jag har kollat upp detta men de fann inget fel. Jag har även havt synfältsrubbningar sen några år tillbaka. (ögonmigrän) sa ögonläkaren att det var. Jag undrar vad detta skulle kunna vara, om det är farligt eller om det bara är något tillfälligt. Stressrelaterat kanske?

Svar:

Hej!

Om det är som blixtar du ser kan det vara att det drar lite i näthinnan. Ögonläkaren borde då ha kollat om det var näthinneavlossning? Annars låter det som ögonmigrän som ögonläkaren var inne på, men det brukar hålla i sig i ca 15 min vanligtvis. Just stresssymptom kan dock variera väldigt och yttra sig på många olika sätt. Det enda man kan göra är att försöka komma till rätta med stressen eller underliggande oro som också skapar en slags indirekt stress. Det är ju lättare sagt än gjort, men får försöka ta det lite lugnare och inte oroa sig så mycket. Hoppas det blir bättre!

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik



Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons