Fråga om ryggraden, muskler och leder

Till oss på Adolf Fredriks Fysiocenter kan du ställa frågor om ryggraden, muskler och leder.

Adolf Fredriks Fysiocenter AB startade 1995 och har kliniker på Kungsgatan och Drottninggatan i Stockholm. På klinikerna arbetar fysioterapeuter, naprapater, läkare, dietist, arbetsterapeut, massörer samt  kiropraktor sida vid sida. Kliniken inriktar sig på behandling, rehabiliteringsträning och förebyggande insatser för människor med besvär i ryggrad, muskler och leder.


Fråga   Skelett

Fråga: Diskbråck och modic förändringar på disk.

Hej
Jag är en 34 år gammal man som efter en snedbelastning fick veta efter en MR undersökning att jag har ett diskbråck samt modic typ 1 förändringar på S2 nivå vänster sida i samband med diskbråcket.


Innan har värken främst varit lokaliserad på den vänstra sidan med molande värk runt den berörda delen av ryggraden och får av och till strålandes smärta ut i vänster höft, skinka och ner i låret.

Besvären kan jag bäst förklara att de kommer i skov när det gäller höften, skinkan och benet och jag får huggande smärta av vissa rörelser som jag haft sen besvären började tillta. Blir också väldigt trött över ländryggen om jag t.ex går länge på hårt underlag som golv i butiker etc.
Men nu under det senaste året har besvären och värken börjat att påverka min högra sida med och har av och till fått pulserande värk som hugger till i höften och övre delen av låret. Man kan säga att det kommer vågor runt främst sidan av högra skinkan och övre delen av  låret som möter skinkan och det är som att nålar trycks in och ut rakt in i höftbenet med hög smärtnivå sen släpper smärtan helt nån sekund och sen hugger det till igen så håller det på så olika länge från gång till gång.

Detta är något jag inte känner igen sen innan, detta har gjort mig lite orolig att min rygg försämrats ytterligare. Jag har också märkt att jag har problem att sköta magen då jag inte tömmer tarmen helt vid toalettbesök, men jag har inga problem vid miktion. Jag tycker också att jag är mer fumlig med mitt vänstra ben, kommer ofta i obalans och går in i dörrkarmar/kanter med mera.. 


Jag är annars fysiskt aktiv både på min fritid och i mitt arbete. Tränar regelbundet kroppsviktsträning och tar promenader var och varannan dag mer eller mindre. Träningen i sig har fått skoven att minska och inte är lika känslig vid häftiga rörelser som innan.

Min fråga är nu då om detta är vanligt att värken förflyttat sig eller rättare sagt blir värre och påverkar min högra sida nu också? Vad borde jag göra?


Tack på förhand och väntar med stort intresse på svar!
Mvh. C.

 

Svar:

Hej C

De förändringar på MR och besvär du beskriver brukar kunna tillskrivas varandra. Det är inte ovanligt att det förändras med tiden, då kroppen hittar nya rörelsemönster, på gott och ont. Du nämner kroppsviktsträning. Vad innebär det? När man tränar hemma är det ofta lätt att ge benen, magen och bröstmusklerna en bra genomkörare, men ryggen får sällan tillräcklig utmaning med hemträning. Om det var min rygg skulle jag se till att få riktigt bra och anpassade övningar av en kunnig naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut och köra dem på ett gym. Om du är en gymvägrare; det finns många sådana ; ), se då till att få ett riktigt bra hemträningsprogram. Köp hem de träningsredskap som din terapeut rekommenderar. Kör ungefär tre stycken halvtimmar i veckan. Du borde märka resultat efter en till två månader. Uppgradera din träning hos din terapeut kontinuerligt. Om du inte blir mycket bättre på fyra månader är det nog gymmet som gäller ändå.  

Lycka till C!

David Söderström
Leg. naprapat
Adolf Fredriks Fysiocenter


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Hjälp med att tyda svar från MR

2020-01-27 | 10:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Positiv ana

2020-01-22 | 13:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Låg kroppstemperatur

2020-01-20 | 20:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Benskörhet

2020-01-18 | 12:43

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

smärta i händerna.

2020-01-18 | 17:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min bröstkorg är lite lite osymetrisk

2020-01-18 | 22:54

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Pmr

2020-01-20 | 09:03

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Svanskota

2020-01-20 | 13:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Vill bli lång

2020-01-17 | 17:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Muskelryckningar

2020-01-17 | 03:09

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min högra sida från mitt perspektiv av bröstkorgen står ut lite.

2020-01-16 | 21:12

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Spottar blod efter behandlad lunginflammation

2020-01-15 | 05:48

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Ont i armarna

2019-05-14 | 10:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

muskeinflammation,ländrygg, skinka ben,vänster sida

2019-05-14 | 14:06

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

trauma knä

2019-05-14 | 16:29

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.