Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Kan GPC (Pucklar på insidan av ögonlocket) ha en påverkan på mitt höga tryck i ögonen?

Hej.

Jag är 21 år och jag har GPC och fick nyligen reda på att jag har 18 och 19 i tryck. Detta kom fram efter 3 undersökningar med olika apparater. De två första undersökningarna visade ett tryck på 21. Kan GPC ha en påverkan?

Svar:

Hej!

Om du har väldigt mycket GPC (pucklar på insidan av ögonlocken) kan det rent teoretiskt inverka lite. Ofta spännar man sig vid tryckmätning och det däremot kan inverka en del och höja trycket. Du ligger dock bra i trycket, under 25 är bra. Trycket säger dock inte allt eftersom man kan ha glaukom eller grönstarr även om man har lågt eller normalt tryck s.k. lågtrycksglaukom. Därför är det vikigt att kompletera med flera tester för att få en bra och samlad bild.

 Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optikerpå MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons