Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Följdfråga på "skölja ögonen i kranvatten"

Hej!

Jag ställde för några dagar sedan en fråga om att skölja ögonen i kranvatten. Jag tackar så mycket för ditt svar men det gjorde mig tyvärr ännu mer orolig. Jag undrar: Dessa bakterier du nämner som kan ta sig in via ögonen och vidare ut i kroppen, bör jag oroa mig för dessa? Och hur vet jag om jag fått in en akantamöba i ögonen? Och hur lång tid kan sådant här ligga i kroppen och gro. Nu var det ungefär en vecka sedan jag sköljde ögonen i kranvatten för sista gången men har inte kännt några besvär i kroppen hittintills, bör jag vara orolig ändå?

Tacksam för svar.

Mvh

Molly

Svar:

Hej Molly!

Du behöver inte känna dig orolig, om du skulle ha fått problem så hade du märkt av detta och känt dig sjuk. Som sagt är risken väldigt liten i Sverige, men det är ändå bra att undvika det för säkerhets skull. Se bara till att inte skölja ögonen med kranvatten i framtiden utan istället använda rena preparat från apoteket som är gjorda för det.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.