Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Fläckar på ena ögat

Hej!

Jag har sedan någon vecka tillbaka sett en svart prick från och till som rör sig. Ser den framförallt när jag sitter på föreläsningar men även ibland vid andra tillfällen! Jag upplever att jag ser den eller tänker på den allt mer och ser ibland även några fler prickar eller fläckar som är ännu svagare. dessa ser jag inte alls lika ofta men de dyker upp då och då. Jag upplever bara att jag har dessa besvär på ena ögat. Jag har förstått att det kan beror på en glaskroppsavlossning och undrar i så fall om jag kommer att ha den hela livet? Jag har aldrig använt glasögon men när jag var på synundersökning i december visade det sig att jag har synfel -1,0 -0,25 på mitt andra öga och undrar då om jag kanske har kompenserat för mycket med mitt andra öga och det har lett till att jag nu ser en fläck/fläckar? Är förmodligen helt ute och cyklar men har inte så bra koll på hur det här fungerar!

Tacksam för svar! :)

 

Svar:

Hej!

Precis som du är inne på låter det som glaskroppsavlossning som är ganska vanligt och helt ofarligt. Det är inget man behandlar för om det inte blir riktigt illa, så man får lära sig att leva med prickarna. Du kommer med största sannolikhet ha prickarna resten av livet. Ibland kan de absorberas av kroppen och försvinna, men ofta tillkommer nya prickar. Som närsynt löper man lite större risk för glaskroppsavlossning och näthinneavlossning. Att du har mer synfel på ena ögat har dock inget med din glaskroppsavlossning att göra. Tillkommer det plötsligt många fler prickar och om du ser blixtar bör du kontakta akuten för det finns då risk för näthinneavlossning.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskg - Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons