Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Översynthet

Översynthet innebär att fokus i bilden hamnar bakom näthinnan. Detta kan i ung ålder ofta kompenseras med ögonlinsen (ackommodation), men med åren behöver översynthet korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.


Uppdaterad den: 2022-03-11

Annons

Vad är översynthet?

Översynthet (även kallat långsynthet, hyperopi eller hypermetropi) innebär att fokus i bilden hamnar bakom näthinnan, vilket ger sämre synskärpa på nära håll. Detta kan i ung ålder ofta kompenseras med ögonlinsen, men med åren klarar inte linsen att kompensera och då behöver brytningsfelet korrigeras. Graden av översynthet anges i dioptrier (D) med positivt förtecken, till exempel +5,0 D.

Översynthet är ett vanligt tillstånd.

Annons
Annons

Orsak

Översynthet

För att se en bild klart måste bilden brytas korrekt genom hornhinnan och ögonlinsen och träffa exakt på näthinnan, så att bilden på näthinna blir skarp. Näthinnan är den bakre delen av ögongloben där bilden registreras och sedan skickas vidare till hjärnan för tolkning. Hos översynta bryts bilden så att fokus hamnar bakom näthinnan och resultatet blir då en oskarp bild.

Ackommodation betyder att krökningen på ögats lins ökas, den blir "kupigare", vilket leder till att ljuset som kommer in i ögat bryts mer. Barn har en ackommodationskapacitet på upp till 14D. Med åren avtar ackommodationsförmågan så att den efter 50-årsåldern bara ligger på 1–2D.

Symtom

Genom att ackommodera klarar den som är översynt att få fokuspå näthinnan – och ser då skarpt på långt avstånd. Genom att ackommodera ytterligare klarar den översynte också att se skarpt på nära håll.

Så länge man är ung och har bra ackommodationsförmåga, kan man klara sig utan glasögon eller linser. Men med åldern blir det först svårare att läsa på nära håll eftersom ackommodationsbehovet överstiger förmågan hos linsen. Med tiden får man också problem med att se skarpt på långt håll och behöver glasögon också i sådana situationer.

För att ackommodera måste en liten ögonmuskel (m. ciliare) spännas. Ju mer denna muskel måste spännas, desto större är risken att man får besvär från ögonen i form av trötthet och huvudvärk.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen översynthet ställs utifrån symtomen och med hjälp av syntester. Testerna är i regel av typen att se bokstäver på en tavla som är placerad på ett givet avstånd från personen. Optiker har utrustning som ger säker bedömning av synskärpan under synundersökningen. I de flesta fall finns det inget behov av läkarundersökning. Undantaget är barn i förskoleåldern, som alltid ska undersökas på en ögonklinik om det finns misstanke om översynthet.

Samma utrustning som används för att testa synskärpan, används också för att fastställa vilken glasögonkorrektion som krävs för att man ska se tydligt.

Behandling av översynthet

Om näthinnebilden ska bli skarp måste bildens fokus hos översynta flyttas fram till näthinnan. Om ögat inte klarar att ackommodera brytningsfelet behöver man glasögon eller kontaktlinser med lämplig pluslins för att korrigera översyntheten.

En del vill slippa glasögon och kontaktlinser och operation kan då vara ett alternativ. Korrektion av översynthet med laserbehandling av hornhinnan kan göras på upp till cirka +3 D och ger bäst resultat på ögon med stabil syn, det vill säga att brytningsfelet har varit detsamma under något år. Operation är därför bara aktuellt för personer som fyllt 18 år. En annan metod är att man sätter in en ny lins inne i ögat, bakom pupillen framför den egna linsen inne i ögat. Med denna metod kan även högre grader av översynthet korrigeras.

Barn som är översynta har ökad risk för att börja skela. Det blir för jobbigt för ögat att ackommodera hela tiden, och resultatet blir att det ena ögat glider ur läge – barnet skelar. I en sådan situation föredrar barnet att använda det öga som inte skelar – annars får det dubbelseende. Synintrycken från det öga som skelar blir då undertryckta. Eftersom synen utvecklas fram till cirka sjuårsåldern medför det att det dåliga ögat inte blir stimulerat och inte får utvecklad syn (amblyopi). Efter sju- till åttaårsåldern är det för sent att göra något åt det. Dessa barn måste därför behandlas med ögonlapp framför det bra ögat för att tvinga barnet att se med det dåliga ögat - för att på detta sätt utveckla synen också på det ögat. Effekten av sådan behandling är bättre ju tidigare man påbörjar behandlingen, varför det är viktigt att upptäcka översynthet tidigt hos barn.

Prognos

Prognosen är god för personer med översynthet eftersom brytningsfelet kan korrigeras med glasögon, linser eller operation. Även om resultaten vid kirurgisk korrektion är goda och de allra flesta blir nöjda handlar det om ett operativt ingrepp, och det finns alltid en liten risk för komplikationer.

Som beskrivs ovan finns ökad risk för barn med översynthet att börja skela. Hos barn där översyntheten upptäcks tidigt är prognosen god med rätt behandling (glasögon, eventuellt lappbehandling). 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.