Fakta | Ögon

Översynthet


Uppdaterad den: 2012-12-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Om ögat

Längdsnitt av ögat

För att du ska se en bild klart, är du beroende av att bilden bryts korrekt genom hornhinnan och linsen i ögat och träffar exakt på näthinnan (se figur) – det vill säga att bilden enligt fysikens lagar träffar "i brännpunkten". Näthinnan är den bakre delen av ögongloben där bilden som vi ser uppfattas och skickas vidare till hjärnan. Hos översynta är denna bild skarp i en punkt eller på en yta bakom näthinnan och resultatet blir då en oklar bild.

Ackommodation

Om näthinnebilden ska bli skarp, måste brännpunkten flyttas fram till näthinnan. Det kan normalt göras antingen genom att öka ögats brytningsförmåga (ackommodation), linsen måste bryta ljusstrålarna mera, eller genom att placera en lämplig pluslins framför ögat. Utan hjälp av glasögon måste du ackommodera både på avstånd och på nära håll för att se skarpt. Ackommodation betyder att krökningen på linsen ökas, den blir rundare, vilket leder till att ljuset som kommer in i ögat bryts på ett annat sätt. För att få till dessa ändringar i linsens form, måste en liten ögonmuskel (m. ciliare) spännas. Ju mer denna muskel måste spännas, desto större är risken att du får besvär från ögonen i form av trötthet och huvudvärk.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Översynthet

Översynthet (ibland kallat "långsynthet") är en lite missvisande beteckning på brytningsfel, eftersom personer med detta tillstånd inte har bättre avståndsseende än dem med normal syn. Genom att ackommodera klarar den översynte att få brännpunkten på näthinnan – och ser då skarpt på långt avstånd. Genom att ackommodera ytterligare klarar den översynte också att se skarpt på nära håll. Som barn har vi en ackommodationskapacitet på upp till 14 dioptrier (D). (Dioptrier är ett mått på ögats brytningsförmåga.) Med åren avtar ackommodationsförmågan så att den efter 50-årsåldern bara ligger på 1–2D.

Annons
Annons

Grad av översynthet anges i plusvärden. Vid +3D måste alltså linsen ackommodera tre dioptrier för att få brännpunkten till synbilden på näthinnan. Om du ska kunna läsa på 1/3 m avstånd, måste linsen ackommodera ytterligare + 3D, det vill säga tillsammans med +6D. Så länge du är ung och har bra ackommodationsförmåga, går detta bra. Men efter hand får du ökande problem med att läsa på nära håll – ackommodationsbehovet överstiger förmågan hos din lins. Då behöver du glasögon för att korrigera översyntheten. Med tiden får du också problem med att se skarpt på långt håll och behöver glasögon också i sådana situationer.

Översynthet är ovanligare än närsynthet.

Animation av närsynthet och översynthet

Risk för andra sjukdomar

Barn som är översynta har ökad risk för att börja skela. Det blir för jobbigt för ögat att ackommodera hela tiden, och resultatet blir att det ena ögat glider ur läge – barnet skelar. I en sådan situation föredrar barnet att använda det öga som inte skelar – annars får det dubbelseende. Synintrycken från det öga som skelar blir undertryckta. Eftersom synen utvecklas fram till sex-sjuårsåldern medför det att det dåliga ögat inte blir stimulerat och inte får utvecklad syn (amblyopi). Efter sjuårsåldern är det för sent att göra något åt det. Dessa barn måste därför behandlas med ögonlapp framför det bra ögat för att tvinga barnet att se med det dåliga ögat - för att på detta sätt utveckla synen också på det ögat.

Annons
Annons

Operation?

Operation för brytningsfel i ögat har funnits i ett antal år. Operationsmetoderna har blivit ständigt bättre och idag används ofta laserteknik. Även översynta upp till cirka +6D kan opereras.

Korrektion av brytningsfel med kirurgiska ingrepp är relativt nya metoder som ger bäst resultat på ögon med stabil syn. Operation är därför bara aktuellt på vuxna, det vill säga att du bör vara minst 18 år. Laseroperationerna är inte helt fria från komplikationer. Dessutom har man än så länge endast begränsad erfarenhet av effekterna av sådana ingrepp på det mänskliga ögat under ett helt liv.

Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »