Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Ögonkontusion


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ögonkontusion?

Ögonkontusion är ett slag eller stöt mot ögat utan att det går hål på ögongloben. Ögat kan ha utsatts för trubbigt våld, slag eller träffats av en liten, hård boll eller liknande (squash, bordtennis, ishockeypuck). Det gör ont och synen kan bli grumlig direkt på grund av blod i främre kammaren framför linsen i ögat. Sådana skador är relativt vanliga.

Skador som kan uppstå är exempelvis blödning i ögats främre kammare, skador på regnbågshinnan, skador på ögats lins, blödning i ögats glaskropp, blödning i näthinnan, näthinneavlossning, förlamning i någon av ögats muskler, eller sprickbildning i ögongloben. Ögonmuskelförlamning ska inge misstanke om fraktur i ögonhålan.

Hur diagnostiseras ögonkontusion?

Diagnosen baseras på sjukdomshistorien. För att utreda omfattningen av skadan är det viktigt för läkaren att klargöra graden av smärta, nedsatt syn eller dubbelseende. Genom att se in i ögat med ett instrument (oftalmoskop) kan läkaren påvisa eventuell ögonskada. Om det finns misstanke om skada i ögat blir du snabbt remitterad till ögonläkare eller ögonmottagning. Man gör en röntgen om det kan röra sig om skelettskada i ansiktet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Behandling

Det beror på vilken skada som uppstått.

Prognos

Prognosen är i de flesta fall god, men komplikationer kan uppstå. Vid näthinneavlossning är det viktigt med tidig och kvalificerad behandling (operation), som oftast kan rädda synen på ögat.


Annons