Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Åke 56, drabbades av den våta formen av AMD

Risken att drabbas av åldersförändringar i gula fläcken ökar ju äldre man blir och sjukdomen är vanligast vid 60-års ålder. Har man även en eller flera släktingar som har sjukdomen kan det ge en ökad risk till att man själv får det.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-19

Åke 56, drabbades av den våta formen av AMD
Annons

Åke 56, åkte på en inflammation i vintras och inte långt därefter drabbades han av en akut synnedsättning.

– Jag kunde inte förstå vad det var som hände, säger han när vi träffas. Helt plötsligt kunde jag knappt se med ena ögat. Det var en obehaglig känsla som inte riktigt går att förklara.

Han åkte in till akuten i Södertälje där man efter undersökningar konstaterade att han fått den våta formen av åldersförändringar i gula fläcken, AMD.

Annons
Annons

– Hade aldrig hört talas om det innan. Jag trodde att det hade med min redan dåliga syn att göra och någonstans trodde jag att mitt öga skulle återgå till det normala.

Åke upplevde en smärtsam period som han beskriver det. Han hade svårt att läsa tidningar samt utföra vanliga vardagssysslor. Han hade också svårt att se människor när de passerade honom, en del hälsade men han kunde inte riktigt se vem eller från vilket håll.

– Det var som när du hälsade på mig här nedanför. Du var tvungen att komma fram väldigt nära för att ens få en reaktion från mig. Inte för att jag inte hör att någon säger ”hej, hur är läget” men jag kan ju inte veta om det är mig eller någon annan de pratar med. Har ofta tänkt att många säkert upplever mig numera som väldigt nonchalant och otrevlig, men det är svårt att förklara för människor man inte riktigt ser då mitt ena öga i princip gått sönder.

Torr och våt form av AMD

AMD delas in två huvudformer och ungefär 85 procent av alla fall av makuladegeneration är av torr typ. Den torra typen kännetecknas av att syncellerna ”förtvinar” och fungerar allt sämre. Den torra formen fortlöper långsamt över många år.

Annons
Annons

Den våta formen, kännetecknas däremot, av att nya blodkärl växer in under den gula fläcken i näthinnan. Dessa kärl ”läcker”, och det bildas en svullnad som gör att syncellernas funktion försämras. Det gör att man ser suddigt, med gråa fläckar eller skuggor som inte följer blicken i centrala synfältet.

”Ett jobbigt handikapp”

Ett flertal undersökningar har visat att många äldre med grava synskador upplever en försämrad livskvalitet och att sjukdomen skapar oro.

– Sjukdomen är ett jobbigt handikapp som begränsar hela ens liv på olika sätt. Vanliga synfel går enkelt att korrigera med glasögon eller linser, något jag gjort i över 40 år. Men den här typen av sjukdom har fått mig att verkligen förstå vad ett jobbigt handikapp innebär. Stundtals trodde jag att jag skulle bli blind i ena ögat. Det är en hemsk känsla, säger Åke som efter diagnosen var tvungen att sjukskriva sig från jobbet som fastighetsskötare.

Några månader efter att han fått diagnosen AMD opererades Åke. Idag mår han mycket bättre och känner sig inte alls lika isolerad eller att sjukdomen begränsar hans liv på samma sätt som innan.

– Jag har börjat jobba lite smått igen, säger han med ett leende.. Mitt öga är inte helt återställt men det är bra mycket bättre.

Skydda gula fläcken från åldersförändringar

Det finns flera studier som visar att risken för åldersförändringar i gula fläcken, förutom ålder, ökar om man har förhöjt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden eller övervikt. Studier har också visat att solljus (blått ljus) kan vara skadligt för gula fläcken medan kost rik på antioxidanter kan skydda gula fläcken mot åldersförändringar. Patienter som fått åldersförändringar i gula fläcken rekommenderas därför att äta en kost risk på frukt, grönsaker och fet fisk.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.