Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tydliga kopplingar mellan fetma och njursjukdom

Fetmans skadliga konsekvenser och samband med njursjukdom är något som i njurarnas värld särskilt uppmärksammats på senare tid. Nu menar många att mer information kring att sund och hälsosam livsstil faktiskt förebygger sjukdom måste spridas. På så vis kan färre människor komma att drabbas i framtiden.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-20

Tydliga kopplingar mellan fetma och njursjukdom
Annons

Att kraftigt överviktiga personer löper högre risk för njursjukdom och att fetma bör betraktas som en riskfaktor, är de flesta idag överens om. Vilken förhöjd risk det innebär är dock inte helt klart, men det finns forskning som säger att individer som drabbas av fetma har en 83 procent ökad risk för kronisk njursjukdom jämfört med individer med hälsosam vikt. Förutom sambanden mellan kronisk njursjukdom kan fetma dessutom vara en riskfaktor för njursten och njurcancer.

Högt blodtryck och diabetes ofta bovar i dramat

Kända faktorer som höjer risken för njursjukdomar är högt blodtryck och diabetes, vilka båda inte sällan är följden av långvarig fetma. Det är dock bevisat att man genom lyckad viktminskning faktiskt kan ta kontroll över både diabetes och högt blodtryck för att på så vis minska risken för att utveckla kronisk njursjukdom.

– Det bästa sättet att bekämpa kronisk njursjukdom är förebyggande. Det är därför av största vikt att identifiera och behandla alla dess möjliga riskfaktorer, såsom fetma. Fetma kan förebyggas och behandlas, men att vända tidvattnet kommer att kräva samordnade insatser inte bara från vårdgivare, men från hela samhället, förklarar Dr Csaba Kovesdy, professor i njurmedicin vid University of Tennessee Health Science Center.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-03-2 17:30 (6 år sen)

  Kan uvi ha samband med framfall

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-20 17:53 (7 år sen)

  Så läge som vårdbolagen vägrar att hjälpa sina kunder så lär inget hända! Kanske om staten öronmärkte pengar till vårdbolagen som jobbar med överviktiga?

 • Avatar 2017-03-20 17:17 (7 år sen)

  Fetma påverkar också hjärna och syn. Det fanns en artikel här om det för en tid sedan. Mindre genomströmning av blod,syre och näring gör att bl.a. syncellerna förtvinar av brist på antioxidanter och näring. Gula fläcken påskyndas t.ex.
  Fetma, om man inte lyckats på annat sätt, så bör man börja med att avgifta och återställa tarmfloran. Obalansen där gör att näringen omvandlas till vitt fett, istället för näring till organismen - immunförsvaret.
  PREBIOTIKA ( Fruktooligosackarider - Inulin) blir näring åt alla de goda bakteriestammarna nere i grovtarmen.
  Läs mer om Topinulin aktiv här får ni referenser Bl.a. Förordas det av Sanna Ehdin i hennes böcker om tarmhälsa:

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

  Bipack: http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html

  Enkelt att beställa mot fakt. 14 dagar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.