Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många ovetande om sin nedsatta njurfunktion

En av tio svenskar har nedsatt njurfunktion vilket inte sällan upptäcks försent. Kontroller under skolåren skulle därför leda till stora hälsovinster. Det menar Håkan Hedman, förbundsordförande Njurförbundet och medicine hedersdoktor.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-10

Annons

Idag är det Världsnaturdagen (World Kidney Day) vars syfte är att öka allmänhetens kunskap om sina njurar och dess betydelse för hälsan. Genom att uppmärksamma detta är förväntningarna att minska njursjukdom och tillhörande hälsoproblem runt om i världen. 2016 står barn i fokus då skolhälsovården ofta missar barn med njursjukdom.

− Genom beräkningar har man sett att det är många som inte är diagnostiserade. Det handlar till mångt och mycket om okunskap och sambandet med högt blodtryck, säger Håkan Hedman och fortsätter:

− Många fall upptäcks försent. Det är så enkelt att ta blodtryck och urinprov för att upptäcka njursjukdom. Kommer man i tid kan sjukdomen bromsas upp och man slippar dialys och/eller njurtransplantation.

Annons
Annons

I dagsläget är omkring 4000 personer beroende av dialys och 5000 personer är njurtransplanterade. Vård som inte bara är krävande för den enskilda patienten utan utgör även en belastning på samhällsekonomin. Håkan Hedman menar att det inte skulle behöva vara så.

− Sjukdomsutvecklingen sker oftast långsamt under många år och utan att den drabbade märker något. Det kan leda till njursvikt vilket är ett allvarligt och livshotande tillstånd.

En av tio svenskar torde ha njurpåverkan och barn drabbas också av njursvikt.

− Att utföra blodtryckskontroller och ta urinprov inom skolhälsovården är små och mycket billiga insatser som skulle kunna leda till hälsovinster för våra barn och ungdomar.

Annons
Annons

Förhoppningarna är att Socialstyrelsen ska lägga till riktlinjer om njursvikt. Vidare krävs mycket forskning.

− Socialstyrelsen har inte gjort något än men vi ska driva den här frågan. Världsnjurdagen är därför ett unikt tillfälle att få människor att tänka till och ta hand om sina njurar. De har betydligt fler funktioner än att rena blodet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.