Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att göra själv – för dig som har cystnjurar

Högt blodtryck kan påskynda utvecklingen av njursvikt och en del forskning har visat att rikligt vätskeintag kan hämma tillväxten av cystor i njurarna. Här får du tips på vad du som har polycystisk njursjukdom (cystnjure) kan göra själv!

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-05

Annons

Gå på regelbundna läkarbesök

Vid regelbundna läkarbesök kontrolleras blodtryck, tas det blod- och urinprover och läkaren ser till att du får nödvändig behandling vid cystor i njurarna.

Viktigt att ha kontroll på blodtrycket vid cystnjure

Högt blodtryck kan påskynda utvecklingen av njursvikt till följd av cystnjure. Ett förhöjt blodtryck ger oftast inga besvär och det är därför väldigt viktigt att regelbundet mäta blodtrycket och att få en fullgod blodtrycksbehandling redan i ett tidigt sjukdomsskede. Högt saltintag bidrar till att höja blodtrycket. Det är därför rekommenderat att dra ner på saltintaget.

Rikligt med vätska hämmar tillväxt av cystor

Det finns forskning som visat att ett rikligt vätskeintag eventuellt  kan hämma cysttillväxten. Drick därför mellan 2-3 liter vätska dagligen. Detta bör göras i överenskommelse med behandlande läkare så att man kan följa saltnivån i blodet och beakta aktuella läkemedelsordinationer.

Annons
Annons

Forskning har också visat att stora mängder intag av kaffe, te eller kolsyrade drycker kan påverka cysttillväxten negativt. En rekommendation är därför måttligt intag av dessa drycker

Vid misstänkt urinvägsinfektion – sök vård

Obehandlad urinvägsinfektion (UVI) kan stiga uppåt i urinvägarna, infektera och skada njurarna. Vid misstänkt urinvägsinfektion: se till att dricka ordentligt och kontakta sjukvården för vård och eventuellt behandling.

Blod i urinen

Om du får blod i urinen, håll dig stilla och vila. Se till att dricka ordentligt så att njurarna får tillräckligt med vätska att skölja igenom. Upphör inte blödningen på en till två dagar bör du söka sjukvård och får du feber i samband med blod i urinen ska du söka vård direkt.

Var uppmärksam på smärtor och smärtlindring

Smärtor i buken eller ländryggen måste bedömas av läkare för att säkerställa orsak och ordinera lämplig åtgärd / behandling. Det kan då handla om behandling av bakomliggande orsak, som till exempel infektion, blödning eller njursten.

Annons
Annons

Smärtstillande läkemedel tas efter ordination av njurläkare. Undvik smärtstillande mediciner som tillhörgruppen NSAID2-preparat som exempelvis Voltaren, Naproxen och Ipren då dessa preparat kan försämra njurfunktionen.

Kontakta sjukvården om:

 • Du får feber och andra tecken på infektion
 • Du får ihållande buksmärtor
 • Du får urinvägsbesvär
 • Du får kraftig huvudvärk och samtidigt illamående eller kräkningar

Viktiga hälsobefrämjande faktorer som bland annat har betydelse för blodtrycket är följande:

 • Rökfrihet / rökstopp
 • Att undvika övervikt
 • Att minska på saltet i kosten
 • Måttlig alkoholkonsumtion
 • Att inte stressa
 • Att röra på sig och hålla sig i trim. Om man har stora cystnjurar bör man undvika tuffa sporter med tacklingar eller hårda kroppskontakter och tyngdlyftning, för att inte riskera kraftigt våld mot njurarna

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset och faktagranskat av överläkare Britta Hylander Rössner, njurspecialist på Njurmedicinska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset, Solna. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Astrid 2021-07-25 08:27 (3 år sen)

  Jag förstår inte följande text:
  ”...stora mängder intag av kaffe, te eller kolsyrade drycker kan påverka cysttillväxten negativt.”

  Betyder det att kaffe är bra...för då minskat cysttillväxten, eller är det negativt i mening att cysttillväxten ökar?

 • Avatar Alfred 2020-08-24 20:55 (4 år sen)

  Mycket bra information

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-5 13:34 (5 år sen)

  Visste inte om detta problem förrän jag blev blindtarms opererad nyligen.Fick inga förhållningsregler av läkaren vid utskrivning från sjukhuset.
  Har ont i korsrygg och ben. Behöver kissa flere gånger/natt.
  Orkar inte promenera långa sträckor.
  Kanske min ålder 76år gjorde att jag blev utan information.
  Hälsningar Lillemor Palomäki

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-11 23:32 (6 år sen)

  Vad går gränsen för att kallas för stora cystnjurar?? Har en som växer för 1år sedan fick jag reda på det. Nu ska jag om några dagar få en ny kontroll med magnetröntgen.
  har även en hel del på levern, undrar om det är farligare att ha cystorna på njuren.??
  Den största jag har vad jag vet är6cm.
  MvH
  Marianne


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.