Strokedrabbades bästa behandling: den egna hjärnan

I framtiden kan patienter som drabbats av stroke eller parkinson komma att läka sig själva med hjälp av en hittills okänd mekanism i hjärnan. Mekanismen gör att hjärnan själv börjar skapa nya nervceller efter en stroke.

Publicerad den: 2014-10-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Den vuxna hjärnan, i det här fallet mushjärnan, som drabbas av en katastrof, en stroke, sätter igång och försöker reparera sig själv genom att bilda nya nervceller, säger Olle Lindvall, seniorprofessor vid Lunds universitet till Sveriges Radio.

Tillsammans med forskare vid Karolinska institutet har han upptäckt att hjärnans stödceller, astrocyterna, börjar producera nya nervceller vid stroke. Och ännu bättre – man har även upptäckt själva signalmekanismen som gör att astrocyterna börjar producera nervceller.

Annons
Annons

– Idealscenariot är att den här mekanismen skulle kunna utnyttjas och förstärkas så att man skulle kunna ersätta de celler som gått förlorade vid de här sjukdomarna och på så vis återfå funktion, säger Olle Lindvall.

Annons
Annons

För de patienter som fått skador på hjärnan efter en stroke finns idag ingen behandling mer än sjukgymnastik. Varje år drabbas runt 30 000 personer av stroke, varav en tredjedel dör. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar shpresa xharra 2014-10-11 05:04 (5 år sen)

    Gäller detta också för dem som har haft operation i hjärnan pgv tumör. Då man har blivit förlamad i höger sida. ?

  • Avatar EvaLis 2014-10-12 04:26 (5 år sen)

    Skönt att läsa något positivt.


Annons
Annons
Annons