Ny teknik mot stroke ger bäst effekt inom två timmar

Tromboktemi, behandlingsmetoden som drar ut blodproppar i hjärnan på strokepatienter har bäst effekt om behandlingen sker inom två timmar efter första symtomen. Det visar en ny analys från fem randomiserade studier på närmare 1 300 strokepatienter.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Behandlingsmetoden för patienter med ischemisk stroke har sedan tidigare visat sig vara väldigt effektiv. Med hjälp av metoden kan betydligt fler patienter klara sig utan större handikapp om proppen tas bort i tid.

Av de 1300 strokepatienter hade ungefär hälften behandlats med tromboktemi i kombination med läkemedelsterapi. Den andra hälften av deltagarna hade enbart fått läkemedelsterapi.

Resultaten visar att patienterna fick störst nytta av kobinationsbehandlingen om den initierades inom två timmar från att symtomen börjat visa sig. Graden av funktionsnedsättningar ökar varje timme som behandlingen blir fördröjd.

Annons
Annons

Tromboktemi bör initieras inom 7.3 timmar. Efter den tidpunkten finns inga signifikanta skillnader mellan kombinationsterapin eller läkemedelsbehandlingen, hävdar forskara bakom studien.

Läs mer om tromboketmi här

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    2016-09-28 14:21 (3 år sen)

    Oavsett vilken behandling så är varje minut helt avgörande. Blockerade blodbanor gör ju att hjärncellerna dör i brist på syre och näring.
    SÅ varje minut är dyrbar för att minimera eventuella skador.

  • Avatar 2016-11-9 17:28 (3 år sen)

    Om vi pratar om Stockholm och alla andra stora städer så är de flesta singlar utan kontakter som kanske blir liggande på golvet hemma. Då vore det bra med en larmklocka på armen som man kan trycka på för att påkalla hjälp.


Annons
Annons
Annons