Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Ministroke – varningstecken på större stroke

Annons

Om man märker av symtom som liknar dem vid en stroke ska man snabbt ta sig till akuten, även om symtomen är milda och går över inom ett par minuter. Symtomen kan nämligen vara tecken på en så kallad ministroke, och i värsta fall kan en större stroke komma inom ett dygn. Vanligtvis känns en ministroke igen genom att man plötsligt märker av en svaghet i ena kroppshalvan eller problem med talet, eller både och. I vissa fall kan man även få synbortfall på ena ögat. Symtomen kan vara milda och gå över ganska fort men omkring en av tio som får den här typen av känningar drabbas kort därpå av en större och allvarligare stroke.

Det är en brittisk forskargrupp som nu visar att de här efterföljande anfallen kan slå till väldigt snabbt. Forskarna skriver i en artikel i tidskriften Neurology att nära hälften av dem som får en andra, större, stroke drabbas inom ett dygn efter den första känningen. Erik Lundström, som är avdelningsläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller med forskarna om att en så kallad ministroke måste tas på allvar.
– Under lång tid har man trott att det här med ministroke inte är så farligt. Man kan åka hem och göra utredning i ett lugnt skede. Men nu har vi lärt oss att man inte kan ta lätt på det här, utan man måste ta allvarligt på det, säger Lundström.

Annons
Annons

Erik Lundström pekar på vikten av att det behövs större kunskap bland såväl vårdpersonal som patienter om att ett nytt och större anfall kan komma mycket snart efter en ministroke.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.