Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tre får dela på Nobelpriset i medicin

Den brittiske forskaren John O’ Keefe får dela på årets Nobelpris i medicin eller fysiologi med norska May-Britt Moser och Edvard Moser.

Publicerad den: 2014-10-06

Annons

Trion belönas får forskning om hjärnans positioneringsssystem, det vill säga hur vi hittar i omgivningen och uppfattar var vi är. Något som är kopplat till ett område i hjärnan som heter hippocampus.

John O’ Keefe är professor inom neurologi vid University College i London där han forskar om både kognition och minne. Han är känd för sin upptäckt av place cells, en typ av ”platsceller” som han identifierade redan 1971.
Många år senare, 2005, bidrog norska May-Britt och Edvard Moser med ny information om vårt positioneringssystem. De upptäckte nervceller som fungerar lite som koordinater.

Trions forskning har gett en bättre förståelse för minne och planering, menade Nobelförsamlingen. Kanske kan upptäckterna även bidra till bättre behandlingsmetoder mot Alzheimers sjukdom i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.