Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stress på jobbet påverkar hjärnan

En ny studie från Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet pekar för första gången på ett samband mellan långvarig arbetsrelaterad stress och förändringar i hjärnvävnad, skriver Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-24

Annons

– Det intressanta är att personer har berättat om sina symtom, som dålig koncentration och försämrat minne, men man har ibland negligerat dem som ”psykiska”. Här ser vi direkta hjärnkorrelat till det personen upplever, säger Ivanka Savic, professor i neurologi vidKarolinska institutet, en av fyra forskare som utfört studien.

I studien deltog 30 personer som uppvisar symtom på kronisk arbetsrelaterad stress och resultaten jämfördes mot en grupp individer som inte är stressade, men matchade i kön och ålder. Med magnetkamera studerade forskarna hjärnans grå substans, som bland annat visar nervcellernas täthet. Hos de stressade personerna hade den delen av hjärnan som ska kanalisera stressimpulser på ett rationellt sätt mindre grå substans, jämfört med hos dem som inte var stressade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.