Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Problem att beskriva lukter kulturellt betingat

Det antas att människan är dålig på att sätta ord på lukter vilket har fått forskare att föreslå att luktrepresentationer helt enkelt inte är tillgängliga för hjärnans språkcentra. Nu har en lingvist från Lunds Universitet funnit bevis för motsatsen på Malackahalvön.
Annons

Lingvisten Niclas Burenhult har, tillsammans med psykologen Asifa Majid, undersökt jahai, ett språk som talas av en grupp jägare-samlare på Malackahalvön i Sydöstasien. Jahai-språket har omkring ett dussin olika ord för att beskriva olika luktegenskaper.

I ett experiment fann Burenhult att jahai-talarna kunde namnge lukter med samma korthet och samstämmighet som färger, medan de engelsktalande hade problem med att namnge lukterna. Jahai-talarna använde helt övervägande abstrakta luktord för att beskriva lukterna, medan de engelsktalande mest använde källbaserade beskrivningar (”som banan”) eller värderande beskrivningar (”vad äckligt”).

Resultaten ifrågasätter uppfattningen att vi har biologiska begränsningar i vår förmåga att namnge lukter. Jahai-talarna har ett välutbyggt ordförråd för lukter som de använder med lätthet vilket betyder att oförmågan att namnge lukter är en produkt av vår kultur, inte vår biologi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-01-20 16:05 (10 år sen)

    Det lät spännande...nog kan vi också beskriva lukter...varför så kortfattat.Menar man dofter också i begreppet lukter.
    Det måste vara svårt att hitta ett alldeles främmande språk,men dock hade det varit intressant få höra en analys av just detta speciella språk,som jag aldrig ens har hört talas om.
    Hälsningar
    Ester X

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-10 16:58 (10 år sen)

    Mycket intressant


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.