Nyhet | Neurologi

Givmildhet genererar lyckokänslor i hjärnan

Nu kan forskare visa på att det finns koppling i hjärnan mellan givmildhet och lycka.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Kanske en självklarhet för vissa, men nu är det dessutom vetenskapligt bevisat. Om du ger bort pengar mår du bättre och får bättre hälsa.

I ett enkelt test jämförde forskare vad som hände i hjärnan när en grupp fick pengar att använda åt sig själva och en annan grupp fick pengar som de skulle ge bort.

I hjärnavbildningar på försökspersonerna gick det att se att de som lovade att vara generösa under en kommande vecka blev påverkade i de delarna av hjärnan som är involverade i lyckobelöningssystemet.

Annons
Annons

– Men vad som orsakar känslan hos de givmilda är inte löst, säger forskaren Andreas Olsson på Karolinska institutet.

Frågan är alltså om du ger på grund av egoism och för att du vill få en lyckokänsla, eller om du får den positiva känslan av att vara just givmild?

För att kunna undersöka det krävs att forskarna kan isolera dessa olika processer och att man använder bättre tidsupplösning på hjärnavbildningen.

Annons
Annons

 

 

    Källor

  • Sveriges Radio vetenskap - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6736918

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons