Forum Neurologi


Narkolepsi trots HLA-negativ?

Hej! Jag har varit på utredning för narkolepsi och jag har i stort sett alla symtom på narkolepsi inkl kataplexi. Under MSLT:n hade jag ingen REM-sömn. Den genomsnittliga sömnlatensen var 4,7 minuter. Pga utebliven REM-sömn samt att jag är HLA-negativ, fick jag ingen diagnos. Jag har läst att knappt 10% av personer med narkolepsi är HLA-negativa . Dvs de har inte vävnadstyperna HLA-DR2 eller HLA-DQB1*0602. Stämmer detta?? Isf är ju inte narkolepsi uteslutet för min del!? De som analyserat min MSLT skriver också att testet kan vara missvisande pga att jag inte sovit 6 timmar natten före. Ska jag kräva ny MSLT? Jag undrar även om man kan drömma under andra sömnstadier än REM-sömn? Hemma somnar jag ofta till för ett fåtal minuter åt gången och inte sällan vaknar jag av att jag drömmer. Ibland handlar det om att jag kanske sover i fem minuter.

Vad är HLA-negativ -har du inte missuppfattat begreppen? Ta reda på mera! Men det är kanske jag som inte förstår .. har också en viss typ av HLA .. det låter som du behöver en välutbildad, förstående, duktig doktor! Lycka till, ge inte upp! Tant, 65+


HLA-negativ är som jag skriver (i samband med narkolepsi alltså - alla människor har ju någon form av HLA) när man inte har de två vävnadstyperna jag nämner. Nästan alla personer med narkolepsi har någon av dessa två varianter av HLA, men så finns det en liten del som har annan vävnadstyp, och dessa kallar man för negativa. Gör man ett HLA-test och har HLA-DR2 eller HLA DQB1*0602 säger man att man är HLA-positiv för narkolepsi. Kontakt med neurolog har jag, och jag har mailat mina frågor till honom, men jag får bara brev till svar, där han skriver att han inte kan svara på mina frågor. Därför ställer jag dem här. Det finns säkert flera här med narkolepsi, och någon kanske är insatt i det här.


Vet inte varför mitt svar hamnade över ditt "drottningvägen" men det kanske blir så när man svarar?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons