Forum Neurologi


Forumtråd: Sv: Muskelryckningar, värk, domningar

Hej!
I början av februari i år fick jag helt plötsligt en kväll muskelryckningar i min högra fot. Dagen efter och de följande veckorna känndes det obehagligt i foten, de stack, de bränndes, pirrade, kändes som electrisk ström osv. Fick i samband med detta även myrkrypningar i stort överallt med vid olika tillfällen, ibland ben ibland armar. även rygg och nackvärk. Sökte vård hos vc som remiterrade mig till neurolog. Jag hade under den tiden jag fick vänta brytits ner totalt psykiskt i tron om att jag hade värsta tänkbara sjukdomarna. Gjorde MR hjärna, halsrygg..inga konstigheter. Gjorde emg OCH Eeg tror jag det heter. Inga konstigheter. Bedömningen blev alltså att jag inte led av n ågon allvarlig neurologisk sjukdom. 
Istället skyller man på psyket, depression, ångest osv... har bara väldigt svårt att tro det. Försöker tänka så positivt som möjligt varje dag jag vaknar men dessa tankar maler och maler...
Efter att jag varit hos neurologen har jag bara fåt mer och mer smärta som förflyttar sig...rygg, ben, nacke,armar. Så fort jag gör någon kraftansträngning så gör det så satans ont! Bära matkassar, hänga upp tvätt, torka golvet, damsuga, gå ut och gå....
När jag är ute och går får jag ofta kramp i vaderna och även mjölksyra...får även mjölksyra av att gå i trappor.
Mina ben och armar, händer somnar jättelätt för ingenting. Brukar vakna upp på nätterna av att händerna domnat bort plus att det verkar något förbannat i dom.
Har varit hos sjukgymnast och kollat muskelstyrkan i händer och ben. Han säger att det inte är något fel på muskelstyrkan...
Dock gör det så fruktansvärt ont överallt!
Jag lider även av skakningar i händerna, muskelryckningar överallt nu, till och med i underlivet...
Onormal trötthet.
Nu blir jag till och med trött i händerna när jag sitter och skriver på datorn...
Tycker att mitt högra ögonlock hänger mer än förut...att det rycker i munnen när jg ler länge osv...
Fått dagliga diareer som jag visserligen hade förr men har nu kommit tillbaka i större omfattning. Hinner inte ens äta klart innan jag måste på toa igen.
Jag mår väldigt dåligt psykiskt av detta. Har jättesvårt att ta hand om familjen på bästa sätt. Har fem barn varav en på sju månader. 
Är tvungen att äta lungnande varje dag på grund av kraftig ångest....har även fått antidepressiva....usch det är så fruktansvärt jobbigt.
Om jag inte lider av någon allvarlig neurologisk sjukdom vad är det då??
Snälla. någon som känner igen sig?
 

Hej Hannis,
Jag känner väldigt mycket igen mig i det du skriver. Jag hade smärta i praktiskt taget hela vänstra sidan av kroppen, frekventa domningar och myrkrypningar i ben och armar. Därefter kom muskelryckningarna, först i fingrarna, vilka senare kunde dyka upp lite varsomhelst i kroppen. Jag kunde vakna mitt i natten av ryckningarna. Jag hade under denna period även dagliga ryckningar i vänstra ögat. Kände mig även svag i ben och armar, som om musklerna höll på att förtvina. 
Dessförinnan hade jag flyttat utomlands med min man, fött mitt första barn, genomgått koloskopi ich gastroskopi (mycket ångest i samband med detta som bara visade sig vara IBS) och börjat nytt jobb med relativt tungt ansvar och stress.
Hursomhelst påbörjade jag, i samband med de nya neurologiska symptomen, en stor utredning inklusive magnetröntgen på både hjärna och hals, MS-test, reumatiska blodtester och en rad andra neurologiska undersökningar. Resultaten visade ingenting och läkarna försökte övertyga mig om att det kom från stress men jag vågade inte heller tro på detta då mina symptom var så starka. Jag trodde t.o.m. att jag hade ALS. Googlade allt och visste alldeles för mycket om alla möjliga dödliga sjukdomar och deras symptom. Gick på sjukgymnastik, såg en oestopat och poppade naturläkemedel.
Men när min husläkare en dag till sist sa till mig en gång för alla att vi nu har genomfört alla dessa tester och att han till 100% kan säga att mina symptom inte beror på någon sjukdom och att det definitivt bara är stress och ångest så tog jag, av någon anledning, det till mig, började jogga några dagar i rad och vips (på bara några dagar) var symptomen, som jag haft i så många månader, magiskt borta. Kombinationen av jobb- och allmän livsstress samt hypokondri som utvecklats från rädslan att dö från mitt barn gjorde att jag utvecklade dessa fysiska symptom som alltså försvann på bara några dagwr efter att jag lugnar mer mig.
Eftersom du har väldigt liknande symptom och genomgått samma tester så vågar jag säga att jag är ganska säker på att dina symptom också beror på högfrekvant stress och oro. Ju mer du funderar på dina symptom desto värre blir det. Förstår att det är svårt att, med alla barn, försöka komma till ro och få tid över till motion, men jag rekommenderar dig verkligen att tro på vad läkarna säger och jogga raskt en stund varje dag för att få ut stressen ur kroppen. i efterhand har jag läst mycket om stress och det kan verkligen utveckla fyskiska symptom som de vi båda genomlidit. Håll mig gärna uppdaterad om hur det går för dig.
Styrkekram


Hej hannis85 och Fiffi123!

Jag är glad att jag hittade er diskussion då jag har något väldigt likt det ni berättar framförallt det som Fiffi123 skriver. Jag skulle därför väldigt gärna vilja veta hur ni mår idag, hur er hälsosituation har utvecklats, och ifall läkarna har hittat något som är relaterat till nervsystemet. Jag hoppas verkligen att ni mår bättre och att ni blivit av med era besvär för jag vet verkligen hur det känns att ha dem.

Min situation är följande:

Jag är en man på 55 år, frisk och har motionerat i nästan hela mitt liv. För ca 6 månader sedan började få ryckningar, skakningar, och darrningar i mina händer och som sedan spreds till mina ben. Såsmåningom spred de sig till andra muskler i kroppen som magmuskler, andra muskler i överkroppen, och även i huvudet i form av tickningar och pulseringar. Tidigt sökte jag mig till en neurolog som gjorde (i ett antal steg) vad jag förstår SAMTLIGA neurologiska tester och undersökningar på mig utan att hitta ett neurologiskt sjukdom. Detta inkluderar Borelia, MRI (hjärna och rygg), test av interaktionen mellan nerver och muskler, och ryggvätskeprov. Även tester om ämnesomsättning, diverse vitaminer och salter, osv visade på att allting är normalt.

Ett par månader efter att skakningarna började, började jag också få smärtor och värk, mest i mina ben, men också i mina händer. Smärtan har ökat i styrka framförallt i mina ben till den graden att den är i långa stunder helt outhärdlig. Under natten kan jag ibland vakna av att mina fingrar har domnat men de släpper kort efter att jag skakat av dem.

När jag började få smärta fick jag av min läkare Saroten som inte hjälpte varken mot smärtan eller skakningarna. Sedan fick jag Gapapentin och som till en början dämpade skakningarna framförallt i min mage som hade blivit väldigt kraftiga, men när vi sedan ökade dosen inte gav mer effekt. Dessutom hjälpte den inte mot smärtan trots att vi gick upp till maxdosen för Gapapentin för nervsmärta.

Min läkare tror inte att jag har ett neurologiskt sjukdom, i alla fall, inget känt sådant. Han har pratat om överreaktion och överaktivitet i hjärnan som kan vara orsaken till detta. Vi har också diskuterat stress och depression som möjliga orsaker. Båda jag och min läkare uteslutar att jag lider av depression, och när det gäller stress så har jag kanske haft ganska höga nivåer av stress under den senaste tiden. Dock hjälpte inte 5 veckor av semester som jag tog under sommaren.

Min läkare konsulterade en annan läkare som föreslog att jag kunde testa magnesiumtabletter vilket jag nu har ätit i 10 dagar utan att märka någon effekt, i alla fall inte än.

Till skillnad från er har jag inte varit så orolig och har på något sätt trott och vill fortfarande tro på det som läkaren säger, men när symptomen inte släpper och smärtan blir mer och mer kontinuerlig och väldigt stark har jag börjat undra om det trots allt inte är något som inte stämmer med mitt nervsystem.

Jag har under den tiden fortsatt att träna och jag mår alltid bra av att göra det men effekten hittills har varit tillfällig. Jag tvingar mig att gå och träna även när jag har värk och känner mig bra efteråt och värken försvinner i 2-3 timmar men sen kommer det tillbaka och det gäller framförallt i mina ben.
Skakningarna och ryckningarna finns där hela tiden men de är inte lika jobbiga som smärtan.

Hittills har jag levt mitt liv som vanligt, jobbat som vanligt trots att det är väldigt jobbigt och kämpigt vissa dagar, men snart känner jag att jag inte kan hålla på så längre. Saker och ting blir sämre och framförallt smärtan.

Tacksam för era kommentarer och input.

Hälsningar
Tomas


Hej Thomas!
Förlåt, men så skönt att läsa ditt inlägg.
Det är som att jag själv skrivit det!
Bara så skönt att stöta på någon som kan förstå vad man lider av. Jag har smärta i benen när jag står ocj går, mycket muskelryckningar, domningar lite här och var.
Jag tror jag har gjort SAMTLIGA undersökningar man kan göra men ingen orsak hittas. För mig tär detta på psyket, jag kan liksom inte ha det såhär livet ut. Ca 2 år har gått och nu väntar remiss till reumatologen.
Skriv gärna hur det går för dig framöver, hoppas på det bästa.
//Andreas


Hej Andreas!

Skönt också att få kontakt med någon som känner igen sig i de symptom som jag har och i den situation jag befinner mig i.

Det är ingen förändring för min del.

Jag undrar om du har något emot att vi har telefonkontakt. Det skulle vara lättare att utbyta våra respektive erfarenheter och tips och förhoppningsvis hjälpa varandra.

Mvh
Thomas


Hej Thomas! Tråkigt att höra att det intr blivit bättre. Detsamma gäller för mig, har tid hos reumatologen på tisdag, får se vad dom säger.
Vad sägs om mailkontakt?
Maila gärna mig, min email är adde_eriksson@comhem.se
Ha det!
//Andreas


Hej Andreas!

Tack för din emailadress. Har skrivit till dig.

Hälsningar


Hej igen Thomas!
Tyvärr har jag inte fått ditt mail. Skicka gärna igen utifall nåt blev fel.
Mvh Andreas


Såg precis att mailet har studsat tillbaka?

Kan det vara något fel i adressen?


Hej! Nej, mailen stämmer. Har fått svar från en annan person på mail som ville höra om din och min historia.
Kan du pröva igen?
//Andreas


Hej, känner igen mig i allt det ni skriver och har själv gått igenom massor av prover och undersökningar utan att det visat något.

Har testat smärtmedicinering, anti-depressiva och testar nu olika neurologiska preparat.

Min besvär började juni 2016 och har pågått sedan dess.

Hur går det för er som skriver här?


Jag tar gärna mail-adress till er här i diskussionen för att kunna jämföra våra symtom osv.


Hej Pallekuling!
Hur går din historia?
//Adde


Hej!
Jag är fortfarande utan en diagnos!
Jag har varit relativt symtomfri en längre tid nu. För några veckor sedan kom besvären tillbaks som ett brev på posten.
Jag skulle precis börja jobba igen eftersom jag mått dåligt av andra orsaker en längre tid.
Å så vart det så här istället.
Samma sida av kroppen, samma symtom...
Muskelryckningar i höger fot, svaghet i höger ben å höger arm.
Skakningar, ryckningar i höger hand.
Kan inte hålla i telefon för länge för då börjar det värka i hand, arm å skaka, ont i alla kroppsdelar vid hög ansträngning, mer muskelryckningar vid ansträngning.
För tre dar sen fick jag problem med talet!
Så himla läskigt!
Å jag kan inte tänka på annat just nu...
Ska till husläkaren imorrn.
Vill ni maila mig så har jag hannis85@gmail.com


Hej!
Jag har fått diagnos ME för ca 6 månader sedan. Har haft/har mycket värk i kropp.
Sedan 2 veckor började jag få ryckningar i underben.
Rycker till som en kramp snabbt typ 1 sekund. Sen fortsatt upp till bäcken. Snabba ryck som kommer i vila av ben. Aldrig haft tidigare i livet. När jag googlar kommer myokloni. Någon som fått nåt svar om sina ryckningar?
Jessica

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons