Nyhet | Demens

Nya rön om Alzheimers sjukdom

Det handlar om en ny teori om uppkomsten av Alzheimers sjukdom. \"Ingen har använt den här metoden för att titta på dessa tidiga stadier av Alzheimers sjukdom förut\", säger Gunnar Gouras, professor vid Lunds universitet och huvudansvarig för studien.

Caroline
Publicerad den: 2017-03-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den idag vedertagna teorin för Alzheimers sjukdom bygger på att uppkomsten av klumpar av beta-amyloid, kallat plack, i hjärnan är helt förknippat med sjukdomsprocessens början. Vilket gör att i princip all läkemedelsforskning handlar om att få bort eller minska förekomsten av placken. Men nu har forskare vid Lunds universitet identifierat en metod för att titta på tidigare stadier av sjukdomen.

– Ingen har använt den här metoden för att titta på dessa tidiga stadier av Alzheimers sjukdom förut. Bilderna visar att det finns steg i utvecklingen av sjukdomen som vi vet lite om. I mina ögon är det mycket intressanta fynd, säger Gunnar Gouras, professor i experimentell neurologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för studien.

"Ett problem är att nästan all forskning går på samma spår"

Förhoppningarna är nu att forskningen kring Alzheimer nu öppnar för en ny teori om beta-amyloidens roll i sjukdomsprocessen. Istället för att försöka eliminera beta-amyloiden, kanske vägen framåt är att stabilisera den, så att den inte bryts sönder. Kanske är det när peptiderna i tetramererna separeras som sjukdomsprocessen börjar, menar Gunnar Gouras. Vidare hoppas han att deras studie blir läst av forskare och läkemedelsbolag som verkar i fältet, och att flera kan ta ett steg tillbaka och ompröva sina teorier.

Annons
Annons

– Det är en så utbredd sjukdom, och nästan alla studier har misslyckats. Ett problem är att nästan all forskning går på samma spår, säger han.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons