Ny forskning pekar på minskning av antalet dementa

I Storbritannien har antalet dementa minskat med 25 procent de senaste 20 åren, enligt en ny studie. Liknande resultat har rapporterats från Sverige och Holland och kan indikera att förekomsten av demens minskar.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-07-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De senaste två decennierna har antalet fall av demens bland britter minskat från 8,3 procent till 6,2 procent. Det visar en studie som presenterades på en konferens i Boston i USA. Mira Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska institutet berättar att resultat från den brittiska studien överensstämmer med resultat från liknande forskningsstudier i andra västländer, bland annat i Sverige.

– Slår man ihop de här studierna, från Sverige och Holland, den senaste studien i Storbritannien och ytterligare en från USA, visar alla fyra att det kan finnas en minskning i förekomsten av demens. Vi kan börja tro att det kan vara sant, men måste fortfarande veta mer, säger Miia Kivipelto till DN.

Resultat från den svenska studien indikerar att risken att insjunkna i en demenssjukdom minskat de senaste 20 åren.

Annons
Annons

I Sverige drabbas cirka 25 000 varje år av demenssjukdom. Totalt rör det sig som ungefär 200.000. Beth Dahlrup, vårdutvecklare på geriatriska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, förklarar siffrorna med att demens kan utlösas av många olika faktorer.

– Det finns uppemot hundra olika saker som kan utlösa demensen. Eftersom vi är bättre på att behandla hjärt- och kärlsjukdomar kan man se en minskning av så kallad vaskulär demens. Å andra sidan lever folk längre nu än vad man gjort tidigare, säger hon till DN.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2013-07-19 19:00 (6 år sen)

  Mycket bra om det kan vända trots att vi lever längre. Men det finns mycket information numer om hur man ska äta antioxidanter, B-vitaminer, mineraler en så snabb mix som möjligt. Det har gjorts många försök med riktigt gamla råttor, de gavs koncentrat av vilda blåbär med mix av vitaminer o mineraler.
  Vid jämförelseförsök mot andra hade dessa återfått betydligt bättre minne, balans och var allmänt piggare. Som om åldersutvecklingen gått tillbaka.
  Jag följer denna typ av forskning, äter själv Klarin perfekt som återgett mig full syn och fullständigt normala värden. Den är så komplett man bara kan önska sig. Ni kan läsa mycket om den på nätet, är jämförd med 53 andra kosttillskott och är ensam i sin klass. Man kan då också säga, att det finns alltså väldigt många undermåliga produkter i klassen.

  Själv är jag övertygad om att detta kosttillskott motverkar demens och åldersförändringar i både hjärna, ögon och hjärta. Antiinflammatorisk som den är också.

 • Avatar awesome links for you 2013-08-21 22:06 (6 år sen)

  kDVdAY Im grateful for the post. Keep writing.


Annons
Annons
Annons