Nyhet | Mun & tänder

Salivprov kan avslöja risk för karies

Annons

Med hjälp av ett enkelt salivprov på barn i treårsåldern kan man i framtiden visa hur stor risk ett barn löper att få hål i tänderna. Det menar i alla forskarna bakom ett forskningsprojekt, som odontologiska fakulteten vid Malmö högskola driver tillsammans med Skånes universitetssjukhus i Malmö, rapporterar TT.

Forskarna har samlat och studerat data om 909 barn i Skåne. Kariesförekomsten, det vill säga antal hål i tänderna, jämförs med barnens så kallade HLA-profil, som kan beskrivas som en markör på immunceller som styr kroppens immunförsvar. Av de 909 barn hade 572 stycken en HLA-profil som misstänks öka risken för karies. Den upptäckten gjorde forskarassistenten Maria Louise Wallengren, som nu hoppas kunna följa upp dessa barn till 15 års ålder för att se hur deras kariessituation utvecklas.

Annons
Annons

– I framtiden hoppas jag att vi med hjälp av ett enkelt salivprov tidigt kunna identifiera de barn som löper en ökad risk att drabbas av karies, säger Marie Louise Wallengren Lundin i ett pressmeddelande från Malmö högskola.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons