Fakta | Mage & tarm

Ändtarmsframfall


Uppdaterad den: 2013-01-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ändtarmsframfall?

Framfall av ändtarm

Ändtarmsframfall (ändtarmsprolaps) är liktydigt med rektalprolaps och omfattar tarmens alla lager. Analprolaps innebär att slemhinna från analkanalen och eventuellt den nedersta delen av ändtarmen kommer ut genom analöppningen, medan rektalprolaps innebär att en större del av ändtarmen – alla lager i väggen – kommer ut.

Symtomen består i att patienten märker att en del av slemhinnan/tarmen kommer ut ur analkanalen vid toalettbesök eller i andra situationer då trycket i buken ökar, till exempel när man hostar, sitter på huk eller står under längre tid. Ömhet och klåda i området kan uppstå på grund av problem med att hålla området rent. Vid ändtarmsprolaps leder tillståndet till inkontinens.

Orsak

Orsaken är en svaghet i tarmväggen i kombination med högt tryck i ändtarmen. Det hela kan vara orsakat av uppluckring av bindväven. Förstoppning predisponerar för tillståndet. Det finns också släkter där tillståndet är vanligare och drabbar då framförallt unga personer i övre tonåren. Många av patienterna har dessutom hemorrojder, det vill säga utbuktningar på vener i området.

Annons
Annons

Hur diagnostiseras ändtarmsframfall?

Läkaren kartlägger symtomen och besvären i anamnesen (sjukdomshistorien) och undersöker även området runt analöppningen. Bäst görs undersökningen i en kryststol där tillståndet kan framprovoceras.

Behandling

Vid analprolaps bör du undvika aktiviteter som ökar trycket i ändtarmen, bland annat att bära tungt och att krysta mycket när du sitter på toaletten. Förstoppningen kan reduceras med rikligt vätskeintag, fiberrik mat, goda toalettvanor och eventuellt avföringsmedel. Om slemhinnan kommer ut vid tarmtömning, kan det hjälpa att försiktig putta in den på plats med toalettpapper.

Analprolaps kan försöksvis behandlas med hydrokortisonsalva. Vid uttalade besvär kan det vara aktuellt med kirurgisk behandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons