Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Generella råd om magen fungerar inte vid IBS


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-20

Annons

Generella råd om magen fungerar inte på alla. Var och en måste lära känna sin egen mage, skriver Svenska Dagbladet.

Magproblem beror ofta på att man äter för mycket fibrer och inte för lite. Elisabeth Norin vid Karolinska institutet är expert på magens bakterieflora. Hon menar att våra anlag för att hantera fibrer är mycket olika, därför måste var och en lära känna sin egen mage.

– För några år sedan trodde vi att det fanns 500 sorters bakterier i tarmen. Nu är det uppe i över tusen och ärligt talat vet vi bara vad en bråkdel av dem gör och än mindre hur de påverkas av kostfibrer, säger Elisabeth Norin.

Annons
Annons

Det man vet är att bakteriefloran ser olika ut i olika länder och att en viss typ av kost som är bra för en person kan vara mindre bra för en annan. Elisabeth Norins råd till den som har problem med magen är att istället testa att dra ner på fibrer och välja lättsmälta sorter som i vitt bröd och kokta grönsaker.&nbsp

På ett ungefär har halva befolkningen i Sverige problem med magen. Det är allt vanligare med laktos- och glutenintoleranta men även en stor grupp med mer diffusa symtom som kallas för IBS, irritable bowel syndrome. Vad IBS beror på vet ännu inte forskare. Mer lättsmält mat kan hjälpa menar Elisabet Norin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.