Generella råd om magen fungerar inte vid IBS


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-04-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Generella råd om magen fungerar inte på alla. Var och en måste lära känna sin egen mage, skriver Svenska Dagbladet.

Magproblem beror ofta på att man äter för mycket fibrer och inte för lite. Elisabeth Norin vid Karolinska institutet är expert på magens bakterieflora. Hon menar att våra anlag för att hantera fibrer är mycket olika, därför måste var och en lära känna sin egen mage.

– För några år sedan trodde vi att det fanns 500 sorters bakterier i tarmen. Nu är det uppe i över tusen och ärligt talat vet vi bara vad en bråkdel av dem gör och än mindre hur de påverkas av kostfibrer, säger Elisabeth Norin.

Annons
Annons

Det man vet är att bakteriefloran ser olika ut i olika länder och att en viss typ av kost som är bra för en person kan vara mindre bra för en annan. Elisabeth Norins råd till den som har problem med magen är att istället testa att dra ner på fibrer och välja lättsmälta sorter som i vitt bröd och kokta grönsaker.&nbsp

På ett ungefär har halva befolkningen i Sverige problem med magen. Det är allt vanligare med laktos- och glutenintoleranta men även en stor grupp med mer diffusa symtom som kallas för IBS, irritable bowel syndrome. Vad IBS beror på vet ännu inte forskare. Mer lättsmält mat kan hjälpa menar Elisabet Norin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons