
Tre vanliga myter om IBS
Problem med magen? Du är långt ifrån ensam. Mellan 15 – 20 procent av Sveriges befolkning tros lida av IBS, ett ofarligt tillstånd som kännetecknas av magsmärtor och förändrad avföring i form av diarré eller hård mage. Här är de tre vanligaste myterna om IBS!
IBS, irritable bowel syndrome, är omgärdat av massa skrönor och myter. Dessutom pekar nya undersökningar på att fler kommer att drabbas av IBS, särskilt har man sett en ökning av magproblem med stark koppling till stress hos unga kvinnor.
Utbildning och patientundersökning: Lär dig mer om tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom på bara 10 minuter »
Vanliga myter om IBS
Netdoktor frågar Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert på Belly Balance om vilka de tre vanligaste myterna om IBS är.
Det går inte att göra något åt IBS
Jo, idag kan vi hjälpa de allra flesta med IBS enbart med hjälp av kostomläggning.
Undvik det du mår dåligt av
Svårt eftersom det inte är livsmedlet du just ätit som skapar symtomen utan det du åt för 1-3 måltider sedan.
Känn dig fram, det är individuellt vad du kan äta
Nej, i stort sett alla med IBS reagerar på lök, vitlök, vete, korn, råg och baljväxter. Sedan finns det viss variation när det gäller hur känslig man är för dessa.
IBS - ett folkhälsoproblem
Eftersom mellan 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av IBS kan IBS ses som ett folkhälsoproblem - hur arbetar du för att så många som möjligt ska bli hjälpta?
– Vi vet att många med orolig mage och IBS inte känner sig tagna på allvar av vården. Och som vi tidigare diskuterat är tillståndet även omgärdat av massa myter och skrönor, därför har jag och min kollega startat podden, Älska din mage, där vårt fokus är att berätta om hur magen fungerar, vad IBS är och hur man kan bli hjälpt. Däremellan pratar vi om ny forskning, tarmbakterier, yoga för magen och så klart erfarenheter, både från våra egna magar och genom vårt kliniska arbete, säger Sofia Antonsson.
Hon vill få fler att förstå att man inte ska behöva gå runt med en mage som inte fungerar, och att det finns hjälp att få.
– Genom att kombinera kostbehandlingen FODMAP med stresshantering blir över 85 procent av alla med IBS hjälpta, utan läkemedel. Det är något fler behöver få reda på, säger Sofia Antonsson.
-
Så smittar vinterkräksjukan
Under hösten och vintern ökar smittspridningen av vinterkräksjukan som mest. Men hur sprids egentligen det så kallade caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan? Här får du en kortfattad förklaring.
-
Så undviker du diarré på utlandsresan
Det är aldrig kul att bli dålig i magen, och att få magproblem och diarré på en utlandsresa kan verkligen förstöra hela semestern. Här får du några tips på hur du undviker resediarré och vad du kan göra om du ändå drabbas.
-
Quiz: Vad vet du om kolera?
De flesta har hört talas om kolera, men hur mycket vet du egentligen om sjukdomen? Genom att göra vårt quiz kan du testa dina kunskaper och lära dig mer om kolera.
1 Kommentarer -
Det kan färgen på din avföring säga om magens hälsa
Ens avföring kan variera i både färg och form. Men vad kan egentligen färgerna och utseendet säga om magens hälsotillstånd? Netdoktor frågade magexperten Jan Brun.
5 Kommentarer -
Rebecca har ospecificerad IBD: ”Det är svårt att acceptera sjukdomen”
För några år sedan började Rebecca Lange, 43, ett mer hälsosamt liv. Hon började träna, äta nyttigare och slutade röka och dricka alkohol. Det var då sjukdomen slog till. Hon fick magont och blod i avföringen. Men läkarna kunde inte se varifrån blodet kom och därför kun...
3 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Magen, magar...? Det är vad vi äldre "jobbar" med varje dag och gärna pratar om. Själv tycker jag min mage är en "kalas"-sådan men, äter varje dag Valios yoghurt med acidofilus och bifidofilus i. Senast köpte jag på apoteket mjölksyretabletter som tydligen är gjorda på dessa ämnen. Är det bra att äta dem och ska dessa ämnen förtäras varje dag? Jag mår bra, tycker jag, av detta men vad säger Netdoctorn om intaget av det?
Mildred, 87 år
IBS har många olika orsaker. Kunskapen om mag-tarmkanalens funktion ur mikrobiologisk och mekanisk synvinkel måste bli bättre. Flera och upprepade informationstillfällen behövs. (Hur och till vilken kostnad?) Kan vi få en HLR-liknande situation avseende det praktiska inlärandet? Inlärandet av de biokemiska processerna i mag-tarmkanalen kräver flera upprepningstillfällen och tillfällen då nya forskningsrön presenteras. Alltså: Faktakort som sprids till oss konsumenter, som finns tillgängliga vid alla matvarudiskar och som sprids via "IBS-klubben internet"
Haft detta i 33 år och levt på imodium
Bäst er fenickel och anis avkok (te) rå blomkål och brockoli blor det gaser av... lägga sig rätt på golvet på ryggen lindrar kolik direkte.
Hej. Vill gärna berätta min historia å hoppas den kan hjälpa någon.
Efter Hongkonginfluensa -71 och år av problem trodde läkarna att jag hade IBS. Jag fick -90 diagnosen celiaki eftersom min tunntarm var skadad. Jag övergick till glutenfritt men blev inte bättre å nässelutslag å astma tillkom. Kosten bestod då mycket av grönt o frukt.
Var på Sahlgrenska -93, testades å fick diagnosen fruktosmalabsorption. Jag drack fruktoslösning å mängden fruktos mättes i utandningen. Efter 3 timmar var den lika hög som direkt efter intag.
Mina skador på tarmen kunde även bero på att jag inte kunde bryta ned fruktos, ej heller fiber. Maten bearbetades inte rätt å det gav neg effekt hela vägen. Jag fick tydliga riktlinjer av dietist, mängden fruktos skulle begränsas till 2 mg/dag. Livsmedelsverket tabell var till god hjälp.
Jag har genom åren hittat en balans. Tål grönsaker om de är väl kokta. Om jag är på restaurang å får lätt kokta grönsaker, mosar jag sönder dem med gaffel, då krossas fibrerna. Kött tål jag när jag klipper eller skär av fibrerna
Jag har genom åren sökt info om diagnosen. Den är inte så känd i Sverige men I Tyskland är den känd å där finns pat.förening. Det finns en annan typ av diagnos, Heriditär fruktosmabsorption, då sänkt blodsockret när fruktos intages.
I den diagnos jag har bryts inte fruktsocker ner, enzymet fosfat-6 syra fattas. Är säker på att det finns fler än jag som kan ha den diagnosen.
Mår idag bra å har hittat en balans i kosten som är glutenfri och med begränsat fruktosintag.
Ja det var den.
Inga har kommenterat på denna sida ännu