Tre vanliga myter om IBS

Tre vanliga myter om IBS

Problem med magen? Du är långt ifrån ensam. Mellan 15 – 20 procent av Sveriges befolkning tros lida av IBS, ett ofarligt tillstånd som kännetecknas av magsmärtor och förändrad avföring i form av diarré eller hård mage.  Här är de tre vanligaste myterna om IBS!


Publicerad den: 2017-10-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

IBS, irritable bowel syndrome, är omgärdat av massa skrönor och myter. Dessutom pekar nya undersökningar på att fler kommer att drabbas av IBS, särskilt har man sett en ökning av magproblem med stark koppling till stress hos unga kvinnor.

Vanliga myter om IBS

Netdoktor frågar Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert på Belly Balance om vilka de tre vanligaste myterna om IBS är.

Det går inte att göra något åt IBS 

Jo, idag kan vi hjälpa de allra flesta med IBS enbart med hjälp av kostomläggning.

Undvik det du mår dåligt av 

Svårt eftersom det inte är livsmedlet du just ätit som skapar symtomen utan det du åt för 1-3 måltider sedan. 

Känn dig fram, det är individuellt vad du kan äta 

Nej, i stort sett alla med IBS reagerar på lök, vitlök, vete, korn, råg och baljväxter. Sedan finns det viss variation när det gäller hur känslig man är för dessa. 

IBS - ett folkhälsoproblem

Eftersom mellan 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av IBS kan IBS ses som ett folkhälsoproblem - hur arbetar du för att så många som möjligt ska bli hjälpta?

Annons
Annons

– Vi vet att många med orolig mage och IBS inte känner sig tagna på allvar av vården. Och som vi tidigare diskuterat är tillståndet även omgärdat av massa myter och skrönor, därför har jag och min kollega startat podden, Älska din mage, där vårt fokus är att berätta om hur magen fungerar, vad IBS är och hur man kan bli hjälpt. Däremellan pratar vi om ny forskning, tarmbakterier, yoga för magen och så klart erfarenheter, både från våra egna magar och genom vårt kliniska arbete, säger Sofia Antonsson. 

Hon vill få fler att förstå att man inte ska behöva gå runt med en mage som inte fungerar, och att det finns hjälp att få.

– Genom att kombinera kostbehandlingen FODMAP med stresshantering blir över 85 procent av alla med IBS hjälpta, utan läkemedel. Det är något fler behöver få reda på, säger Sofia Antonsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Mildred Jonson 2017-10-23 15:45 (3 månader sen)

  Magen, magar...? Det är vad vi äldre "jobbar" med varje dag och gärna pratar om. Själv tycker jag min mage är en "kalas"-sådan men, äter varje dag Valios yoghurt med acidofilus och bifidofilus i. Senast köpte jag på apoteket mjölksyretabletter som tydligen är gjorda på dessa ämnen. Är det bra att äta dem och ska dessa ämnen förtäras varje dag? Jag mår bra, tycker jag, av detta men vad säger Netdoctorn om intaget av det?
  Mildred, 87 år

 • Avatar Jan-Erik Engström 2017-10-24 16:59 (3 månader sen)

  IBS har många olika orsaker. Kunskapen om mag-tarmkanalens funktion ur mikrobiologisk och mekanisk synvinkel måste bli bättre. Flera och upprepade informationstillfällen behövs. (Hur och till vilken kostnad?) Kan vi få en HLR-liknande situation avseende det praktiska inlärandet? Inlärandet av de biokemiska processerna i mag-tarmkanalen kräver flera upprepningstillfällen och tillfällen då nya forskningsrön presenteras. Alltså: Faktakort som sprids till oss konsumenter, som finns tillgängliga vid alla matvarudiskar och som sprids via "IBS-klubben internet"

 • Avatar Mona-Liss Dahlstedt 2018-01-12 23:35 (7 dagar sen)

  Haft detta i 33 år och levt på imodium


Annons
Annons