Så här får du fart på din tröga mage

Så här får du fart på din tröga mage

Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning är nämligen ett av våra vanligaste magproblem och oftast finns det ingen anledning till oro då tillståndet inte är farligt på något sätt. Du kan med hjälp av enkla medel få igång din mage och därmed motverka förstoppning. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-20 Uppdaterad den: 2018-10-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
 – Många patienter tycker att förstoppning är obehagligt, att magen känns uppblåst och många berättar att de känner sig ”sänkta” när de inte kan tömma tarmen. Förstoppning är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén för många, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förstoppning kan upplevas på olika sätt av olika personer.

Förstoppning  karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut, långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande måste gå på toaletten trots att man just tömt tarmen. För att hjälpa tarmen att tömma ordentligt är ett tips att sitta på huk, det vill säga att knäna kommer högre upp. Till din hjälp kan du använda dig av en fotpall, badrummets papperskorg, en trave böcker eller något annat du har hemma som kan hjälpa dig att sitta i rätt tömningsposition.

Motverka trög mage med hjälp av mycket vätska och fiberrik mat

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever.  Fiberfattig och fet mat tar längre tid för tarmarna att bryta sönder medan fiberrik mat passerar fortare. Motion och rikligt med vätska underlättar för tarmen. Varma drycker, så som kaffe och te kan stimulera tarmen. Dricker du inte kaffe eller te så funkar varmt vatten (som du kokat) lika bra. 

7 sätt att få igång magen

 • Ät mer fiberrik kost: Öka ditt fiberintag genom att äta mer frukt och grönt och byta ut vetefrallan mot fullkornsbröd.
 • Rikligt vätskeintag: Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare och det färdas då lättare genom tarmen. Försök få i dig 1,5 liter vätska varje dag. Varmt vatten, te eller kaffe kan stimulera reflex till avföring.
 • Motionera! Rör på dig ofta, det underlättar tarmarnas funktion.
 • Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det.
 • Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch. När tömningsreflexen är där är det viktigt att inte vänta med att gå på toaletten. Ta dig tiden att gå på toa! 
 • Koppla av: Stress och oro kan orsaka förstoppning. Därför är det viktigt att ta sig tiden att koppla av och vila. En stressig tillvaro orsakar orolig och trög mage.
 • Preparat mot förstoppning: Det finns en hel del icke receptbelagda medel som kan hjälpa mot förstoppning. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.
Annons
Annons

Så undviker du diarré på utlandsresan

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Pia 2018-07-4 16:42 (17 månader sen)

  Nyttiga tips för en förstoppad-trög tarmfunktion. Kokosolja 2-3 msk varje dag. Magnesiumtillskott dagligen 350mg, gärna blandade former. Ta extra magnesiumcitrat när tarmen behöver hjälp. Ät regelbundet probiotika.

 • Avatar Maj 2018-09-18 12:05 (15 månader sen)

  Hej

  Jag ska vara ärlig: jag stör mig på inlägg där det står att den ena eller andra metoden gör underverk (och att det antingen konkret eller mellan raderna går att utläsa att avsändaren menar att den skulle göra under verk för alla).

  Självklart att man kan ge tips om metoder som funkar för en själv, men utgå inte ifrån att det är en metod som säkert funkar för alla (bara de provar).
  Det är tyvärr inte så, utan högst individuellt hur olika födor påverkar våra olika magar.

  Ta t ex blåbär. För någon blir magen bättre, för andra blir den sämre av just blåbär. Själv tillhör jag tyvärr de sistnämnda. Och det är så med en massa mat. Min mamma sa t ex att lax var lösande. Ja, det var det på henne, men inte på mig. Däremot kan choklad vara det, men det tror jag långt ifrån gäller för alla.

  Vi är alla olika, helt enkelt.

  M v h Maj

 • Avatar Elsie Pettersson 2018-10-22 09:07 (14 månader sen)

  Hej! Ja var för trög i magen i fredags,ja tog sammarin,då blev ja lös i magen,finns det något som är liknande sammarin som man inte blir lös i magen,ja vill inte bli lös i magen igen

 • Avatar Marie 2018-10-22 22:29 (14 månader sen)

  Jag är väldigt nöjd med det informationen jag läste .Tack Häl Marie

 • Avatar Göran 2018-10-22 23:38 (14 månader sen)

  Min mage reagerar inte för Microlax trots dubbla pulverdoser morgon och kväll under fyra dagar.
  Det var morfinplåster (två stycken vid ett tillfälle ) som låste tarmen i mitten augusti. Har därefter fått sköta det på egen hand med lavemang och efter pågående några minuter så kommer det ut en mindre " betongklump" som satt längre upp i systemet.
  Har även provat starka droppar i vattenglas- 12 st två ggr dagligen vilket ledde till diarré liknande tömning. Har provat en minder dos med sex droppar x 2 men då händer inget alls.

 • Avatar Pia 2018-10-26 11:41 (14 månader sen)

  Några teskedar kokosolja och försiktigt upptrappad magnesiumdos , speciellt i citratform håller tarmfunktionen i trim.

 • Avatar Akire 2018-11-26 03:45 (13 månader sen)

  Jag brukar vicka från höger till vänster och vänster till höger tycker det hjälper ibland.
  Mycket pepparkakor kan också påverka trög mage. .

 • Avatar Linnea 2018-12-26 23:34 (11 månader sen)

  Jag har ganska ofta stopp, men jag är Vegan så jag äter mycket frukt! Men när jag går på toa för att bajsa då är det oftast hårt typ. Det gör väldigt ont att föröka få ut det. Jag har ett slags medel som man sprutar upp i rumpan för att göra det lösare och det brukar min man hjälpa mig med. Har ni några flera tips på hur jag ksk göra?

 • Avatar Linnea 2018-12-26 23:05 (11 månader sen)

  Har ni några förslag?

 • Avatar Billy Gustafsson 2019-01-4 23:32 (11 månader sen)

  Få fart på magen? Är choklad! Älskar choklad men den gillar inte mej... Kanske en försvarsmekanism ^^


Annons
Annons
Annons