Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Hur blir jag av med återkommande svamp i underlivet

Hejsan

Jag är en tjej som är 18 år gammal och har problem med återkommande svampinfektioner i underlivet. Första gången jag fick det var i januari i år (2014). Gick till ungdomsmottagningen och fick detta bekräftat samt utskriven medicin. Om jag minns rätt så var det tabletter Cansesten.

Svampen gick över men kom tillbaka efter några dagar. Då gick jag och köpte Diflucan. Sedan var jag av med svampen fram till mars då den återkom. Köpte Diflucan igen men svampen kom tillbaka efter några dagar så köpte ytterligare en tablett. Sen var jag av med svampen fram till maj.

Köpte Diflucan och den gången räckte det med bara en behandling. Men nu i augusti har svampen kommit tillbaka. Jag vet inte om jag ska köpa Diflucan igen eller vad jag ska göra. Jag tänker också hela tiden på att inte ha tighta kläder, tvätta med olja osv. Allt som ska hålla svampen borta men den återkommer alltid efter några månader. Det är så otroligt jobbigt. Vad ska jag göra? 

Svar:

Är det så att du fått antibiotika mot urinvägsinfektion eller annan infektion, som t.ex. halsfluss eller bihåleinflammation eller annat? I så fall är det lätt att få svamp-återfall. Använder du p-piller? I så fall är det svårare att bli av med svampen. Jag tycker du ska söka läkare och få en noggrann genomgång av dina vanor. Det finns nog skäl att skriva ut en längre kur med svamptabletter.

Läs om svampinfektion i underlivet här »

Läs om urinvägsinfektion här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.