Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkaren tipsar: Så undviker du svamp i underlivet

Är svampinfektioner i underlivet vanligare vid graviditet och kan en antibiotikakur ”trigga” igång en infektion? Vi frågar Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik, om svampinfektioner i underlivet.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-22

Annons

Är det vanligare med svamp under en graviditet och i så fall varför?

– I den kliniska vardagen kan vi inte se att gravida har så stora besvär av svampinfektioner i underlivet. De som oftare får besvärliga symtom är personer som är sexuellt aktiva, äter någon form av p-piller eller som har haft underlivssvamp tidigare och därmed lättare att få återfall.

Om man som gravid får svampinfektion i underlivet, behandlas infektionen på samma sätt som om man inte är det?

– När man inte är gravid så är det vanligt att man får medicin i form av tabletter för att bli av med svampen, men den behandlingen undviks vid graviditet. Då används istället lokalbehandling med salva, mest för att man inte vill ge tablettbehandling till en gravid kvinna. 

Eva berättar att antibiotikakurer kan ”trigga” igång en svampinfektion. Anledningen är att antibiotikan rubbar balansen i slidans normala bakterieflora och det gör att svampen får möjlighet att växa till.

Annons
Annons

– Det är egentligen den vanligaste anledningen till att kvinnor får återkommande svampinfektioner. Sedan är det överlag lätt att svamp återkommer. Försämrat immunförsvar då man har någon annan infektion i kroppen eller upprepad nötning av området kan "väcka" svampen så att den tillväxer och ger besvär.  En infektion bäddar för en annan kan man säga. Sedan är det viktigt att kvinnor tar svampinfektioner på allvar om de återkommer – gör man inte det kan svampinfektionerna leda till vestibulit, samlagssmärtor, och också bli en kronisk åkomma.

Är det en myt eller en sanning att viss kost är gynnsam miljö för svampen?

– Många upplever att när de slutar äta socker och kolhydrater att de blir av med svampen. Men det finns inga studier som säkerställer detta. Det är alltså inte vetenskapligt bevisat men rent kliniskt finns den erfarenheten bland patienterna.

Så här undviker du svamp i underlivet

Eva Rylander tipsar:

  • Får man en svampinfektion är det viktigt att man tar lång paus från nötning på området
  • Undvik sex och p-piller
  • Tätt åtsittande kläder kan vara gynnsam miljö för svampen
  • Hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder
  • Undvik att tvätta området för ofta och använd olja för att mjukgöra området
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.