Intervju | Svamp i underlivet

Undvik svamp i underlivet

Är svampinfektioner i underlivet vanligare vid graviditet och kan en antibiotikakur ”trigga” igång en infektion? Vi frågar Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik, om svampinfektioner i underlivet.

Besima Aho redaktionschef Netdoktor
Publicerad den: 2014-05-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Är det vanligare med svamp i underlivet under en graviditet och i så fall varför?

– I den kliniska vardagen kan vi inte se att gravida har så stora besvär av svamp. De som oftare får besvärliga symtom är personer som är sexuellt aktiva, äter p-piller och som haft svamp tidigare och därmed lättare att få återfall.

Om man som gravid får svampinfektion i underlivet, behandlas infektionen på samma sätt som om man inte är det?

Annons
Annons

– När man inte är gravid så är det vanligt att man får tabletter för att bli av med svampen, men tablettbehandling undviks vid graviditet. Då används istället lokalbehandling, mest för att man inte vill ge tablettbehandling till en gravid kvinna. 

Eva berättar att en antibiotikakur kan ”trigga” igång en svampinfektion. Anledningen är att antibiotikan rubbar balansen i slidans normala bakterieflora och det gör att svampen får möjlighet att växa till.

– Det är den vanligaste orsaken till att kvinnor får återkommande svampinfektioner. Sedan är det lätt att svamp återkommer. Försämrat immunförsvar då man har någon annan infektion i kroppen eller upprepad nötning av området kan väcka svampen så att den tillväxer och ger besvär.  En infektion bäddar för en annan kan man säga. Sedan är det viktigt att kvinnor tar svampinfektioner på allvar om de återkommer – gör man inte det kan svampinfektionerna leda till vestibulit och också bli en kronisk åkomma.

Annons
Annons

Är det en myt eller en sanning att viss kost är gynnsam miljö för svampen?

– Många upplever att när de slutar äta socker och kolhydrater att de blir av med svampen. Men det finns inga studier som säkerställer detta. Det är alltså inte vetenskapligt bevisat men rent kliniskt finns den erfarenheten bland patienterna.

Så här undviker du svamp i underlivet

Eva Rylander tipsar:

  • Får man en svampinfektion är det viktigt att man tar lång paus från nötning på området
  • Undvik sex och p-piller
  • Tätt åtsittande kläder kan vara gynnsam miljö för svampen
  • Hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder
  • Undvik att tvätta området för ofta och använd olja för att mjukgöra området