Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Svamp i underlivet

Hon får återkommande svampinfektioner i underlivet

Fyrbarnsmamman Christina har sedan första svampinfektionen för åtta år sedan, fått återkommande svampinfektioner. Den första infektionen minns hon att hon fick sommaren hon blev gravid.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-22

Annons

– Jag hade aldrig tidigare drabbats av någon infektion i underlivet, att jag sedan fick svamp kom som en liten överraskning, berättar hon.

Sveda och klåda vid slidöppningen samt sveda i samband med samlag, gjorde att hon besökte gynekolog. Där konstaterades en svampinfektion i underlivet och hon lokalbehandling mot svampen.

– Man undviker helst tablettbehandling vid graviditet och därför får gravida kvinnor som får svamp lokalbehandling istället, säger Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik.

Annons
Annons

Men Christina har sedan första graviditen regelbundet fått återkommande svampinfektioner där hon både fått lokalbehandling och tablettbehandling. Eva Rylander berättar att det har blivit allt vanligare för kvinnor i barnafödande åldrar att få upprepade svampinfektioner.

– Vi tror att det beror på livsstilsfaktorer. Dessutom får många unga kvinnor så småningom sveda i området, troligen för att slemhinnorna med tiden tar "stryk". Samlagssmärta kan också uppkomma. Det gäller särskilt om man behandlat sig många gånger med receptfria svampsalvor och vagitorier.

Sveda och tjocka vita flytningar kan även uppkomma utan att det är svamp. Ibland kan stress orsaka ökad "svettning" i underlivet. Det lossnar många celler från slidväggen och tillsammans med vätskan som alltid finns i slidan blir det en vit tjock flytning som liknar den man får av svampinfektion.

– Flytningen kan vara mycket sur och det kan orsaka sveda, säger Eva Rylander.

Annons
Annons

Eva menar att det är viktigt att tänka igenom hur man lever och att vissa faktorer kan underlätta för svampen att återkomma och ge upphov till exempelvis sveda.

– Har en kvinna haft flera infektioner som krävt antibiotika under de sista åren, ett frekvent sexliv, stressad tillvaro eller ätit p-piller så är det faktorer som kan underlätta för svampen att växa till och ge besvär. De flesta kvinnor har normalt en liten mängd svamp i slidan och tarmen, men immunförsvaret kan kontrollera svampen så att den inte får övertag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons