Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Felicia fick svamp – om och om igen

Felicia, 23, var 19 år gammal när hon fick sin första svampinfektion i underlivet. Hon var osäker på symptomen och dröjde med att söka hjälp. Inom loppet av 16 månader återkom den besvärliga infektionen tre gången, trots senare behandling.


Publicerad den: 2017-04-10

Annons

Felicia berättar att hon i vanliga fall får rikligt med flytningar men när de plötsligt kom i en tjockare form och större mängd misstänkte hon en svampinfektion.

- Jag hade aldrig haft svamp i underlivet tidigare och tänkte att jag kanske överreagerade med min misstanke. Jag lät det därför passera ett par dagar i hopp om att det skulle försvinna. Men i stället fick jag klåda och fruktansvärd sveda när jag gick på toaletten.

Läs också: Så blir du av med din svamp i underlivet

Annons
Annons

Sveda och flytningar inte alltid svamp

Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik förklarar att sveda och tjocka vita flytningar inte nödvändigtvis behöver bero på en svampinfektion i underlivet. Stress kan ibland orsaka ökad "svettning" i underlivet. Det lossnar många celler från slidväggen och tillsammans med vätskan som finns i slidan blidas en vit tjock flytning som liknar den man får av svampinfektion. Men, tillägger Eva och uppmanar alla kvinnor att alltid undersöka sig vid misstanke, även om det enbart är tjockare flytningar.

I Felicias fall passerade ytterligare någon dag och den misstänkta svampinfektionen tog nu en ny form.

- Att det kliade irriterat och sved övergick snabbt till en stark brännande känsla i underlivet. Så pass att jag flera gånger om dagen hoppade in i duschen för att kyla ner mig med kallt vatten. Det hjälpte för stunden men så fort jag klädde på mig igen var den brännande känslan tillbaka.

Läs också: Allt vanligare med återkommande svampbesvär

Annons
Annons

Tog symtomen på allvar 

Det var först då Felicia tog symptomen från underlivet på allvar.

- Jag förstod då att allt detta pekade på svamp och att jag möjligen låtit det gå lite för långt. Jag tog mig till apoteket och blev rekommenderad en kräm att smörja in underlivet med. Det hjälpte och jag blev av med svampinfektionen efter ett par dagar.

Hon fortsätter:

- Men bara några månader senare var svampen tillbaka. Jag kände av samma symptom som tidigare och hade blivit informerad om att söka hjälp vid tätt uppkommande svampinfektioner. Jag var förbi ungdomsmottagningen där jag undersöktes av en gynekolog. Svamp konstaterades och jag fick ut tabletter.

Återkommande svampinfektion - trots följda råd 

Felicia berättar att hon hade som vana att två gånger om dagen noggrant tvätta underlivet med vatten och tvål. Gynekologen på ungdomsmottagningen bad henne byta ut tvålen hon använde mot en oparfymerad och att endast tvätta sig i underlivet en gång om dagen. Sagt och gjort. Men infektionen återkom en tredje gång och Felicia var åter på ungdomsmottagningen.

- Då fick jag veta att även den oparfymerade tvålen kan rubba på pH värdet och resultera i svamp. Jag fick ut tabletter för att stabilisera pH värdet men också ta dem i förebyggande syfte när värdet känns ostabilt. Idag är jag noga med hur ofta jag tvättar mig, jag gör det endast med vatten och är noga med att smörja in underlivet. Jag har nu varit fri från svampinfektioner i över två år.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Förebyggande råd:

• Torr hud utgör en bra miljö för svamp. Använda därför olja att tvätta dig med eller applicera efter tvätt för att skydda huden i området.

• Tätt åtsittande kläder kan vara gynnsam miljö för svamp.

• Använd hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder.

• Var försiktig när du rakar blygdläpparna. De mikroskopiska skador i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Carolina 2022-07-7 06:41 (24 månader sen)

  Jag har återkommande svampinfektioner i snart 8 månader. Oftast kommer der någon dag innan förväntad mens och sen ett par dagar efter att mensen är över.
  Receptfria kurer har inte hjälpt och jag har sökt vård men dom gör inget sålänge vi inte kan tajma in en vc tid då jag har infektionen. Tider att träffa läkaren finns nästan aldrig och när jag väl fått en tid så är det alltid i en lucka när jag inte har infektion. Blir smått galen på det här. Påverkar hela livet

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-6 15:01 (5 år sen)

  Är tvungen att använda trosskydd då jag har flytningar av prolapsring. Finns det oparfymerad. De jag provat har luktat kemikalier.

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-17 09:35 (6 år sen)

  Vad var det för tabletter för att stabilisera ph-värdet?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.