P-piller minskar risken för livmodercancer

Rönen om farliga p-piller har duggat tätt. Men en ny studie visar att p-piller minskar risken för livmodercancer – och att skyddseffekten blir starkare ju längre kvinnan ätit pillren.

Publicerad den: 2015-08-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Livmodercancer är en av de vanligaste cancerformerna och drabbar runt 1 300 kvinnor i Sverige årligen. Redan tidigare har forskare vetat om att p-piller kan skydda mot cancertypen, men en ny genomgång av 36 olika studier kring livmodercancer slår fast kopplingen med besked.

P-piller skyddar inte bara mot graviditet

– Man har känt till kopplingen tidigare, men det vetenskapliga underlaget har inte varit så starkt. Det är viktig information för kvinnor eftersom man ofta tänker på negativa effekter när man tänker på p-piller. P-piller har positiva effekter, förutom att skydda mot graviditet, säger Elisabeth Åvall Lundqvist, professor i gynekologisk onkologi vid Linköpings universitet, i en intervju med TT.

Skyddet mot livmodercancer kvarstår länge

Studien visar också att risken för livmodercancer minskar ju längre kvinnan äter p-piller. Efter fem år med p-piller har risken minskat med en fjärdedel och efter tio år har risken nära halverats. Även efter att kvinnorna slutat med p-piller kvarstår en viss skyddseffekt i åtminstone trettio år. Men forskarna vet ännu inte vad det är som gör att cancern hämmas under så många år.

Annons
Annons

– Mekanismerna bakom är i stora drag okända. Hypotesen är att p-piller på något sätt hämmar östrogenets negativa effekter. Men hur den kan hämmas så lång tid efter vet man inte, säger Elisabeth Åvall Lundqvist.

Annons
Annons

Totalt sett tror forskarna bakom studien att p-piller har förhindrat runt 400 000 fall av livmodercancer i i-länderna de senaste femtio åren. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -
  Maria 2015-08-7 13:30 (4 år sen)

  Och risken ökar för bröstcancer om man äter ppiller. Jag känner hur många kvinnor som helst som åkt på bröstcancer pga att de ätit ppiller. Dessutom ställer ppiller till det med hormonnivåerna och i mitt fall har jag fått kraftig östrogendominans som jag nu får medicinera bort.

  Jag skulle aldrig igen i mitt liv äta hormonbaserade preventivmedel!

 • Avatar Sandra 2015-08-7 18:57 (4 år sen)

  Precis vad jag länge trott också o har heller aldrig tagit dem. Men finns väl inga starka bevis för det?! Men dina bekanta är "helt säkra"? Verkar ju också som prof. inte riktigt vill tillstå det, kanske för det skulle bli många fler oönskade grav. o aborter...? Nej man ska nog manipulera sin kropp så lite som möjligt. BÄTTRE MÄNNEN SKYDDAR SIG!! Vill de inte så...

 • Avatar Guje Tammer 2015-08-8 11:53 (4 år sen)

  Det tror jag inte på jag tänker på alla födda före 40-talet som aldrig tagit p-piller då skulle det varit mycket vanligt hos dem vilket inte är fallet.


Annons
Annons
Annons