Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk studie visar inget samband mellan svår PMS och våld

I USA finns det några studier som tittat på kvinnor med svåra premenstruella besvär och om de blivit utsatta för våld någon gång i en nära relation. Ett fåtal av de studierna ger antydningar till att det kan finnas ett samband.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-21

Annons

Birgitta Segebladh, överläkare vid kvinnokliniken och på mödravårdsenheten i Uppsala disputerade på en avhandling om svår PMS. En delstudie i avhandlingen tittade just på detta.

– Eftersom att det finns antydningar från några studier om att kvinnor med svår PMS, det vill säga PMDS varit utsatta för våld som vuxna eller som barn, valde vi att titta på det, säger Birgitta Segebladh.

Det är känt att våld och sexuella övergrepp är nära associerade med känslomässigt lidande samt menstruella problem och det kan därför också antas att kvinnor med PMDS kan uppleva livslång utsatthet för våld i större utsträckning.

I den svenska studien har 58 kvinnor med prospektivt verifierad PMDS och 47 friska kvinnor tillfrågats om det varit utsatta för våld och/eller sexuella övergrepp i nära relation. Dessa två grupper har jämförts mot en grupp på 102 kvinnor som sökt gynmottagningen i Sundsvall, akut eller halvakut. Andelen kvinnor med gynekologiska besvär som uppger att de varit utsatta på något sätt var närmare 40 procent mot cirka 30 procent i gruppen med PMDS och 20 procent i gruppen friska kvinnor.

– Vi kunde inte se att kvinnor med PMDS varit utsatta för våld i större utsträckning än andra. Anledningen till det tror vi har att göra med att de kvinnor vi studerat har sökt för sina PMDS besvär på en gynekologmottagning. I USA däremot blir kvinnor med PMDS ofta behandlade av psykiatriker och då får man kanske ett annat urval av kvinnor.

– Det finns en stor studie i Norden som tittat på 4729 kvinnor som sökt på gynekologiska mottagningar i de fem nordiska länderna. Man hade en 77 procentig svarsfrekvens och kunde där se att 44 procent av kvinnorna i Sverige uppgav att de någon gång i livet utsattas för fysisk, psykisk eller sexuella övergrepp. Frekvensen var lägre än i de andra nordiska länderna. Finland låg högst med 72 procent, Danmark 61 procent, Island 54 procent och Norge 52 procent.

Birgitta Segebladhs avhandling visat att kvinnor med PMS/PMDS reagerar väldigt olika på de hormonella menscyklerna.  PMS/PMDS kan många gånger förväxlas med andra diagnoser, som till exempel depression och det är därför viktigt att man fastställer en korrekt diagnos.

– Det är viktigt att man kan fastställa att en kvinna har PMDS. Veckan före mens kan hon vara kliniskt deprimerad, men återgår till sitt normala tillstånd när mensen kommit igång. Det är alltså viktigt att man skiljer den deprimerade kvinnan från den med PMDS.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 12:39 (9 år sen)

    Boken. Filmen e4r bra, men den be5de ke4nns och ser billig ut lite he4r och de4r. Vissa av ske5disarna e4r e4ven de bra, men me5nga he5ller inte ens Hollywoods B-films stnadard.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons