Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvinnors livskvalitet påverkas av symtomgivande myom

För kvinnor med myom har behandlingen traditionellt sett utgjorts av operation, men sedan några år tillbaka är läkemedelsbehandling ett förstahandsval för kvinnor med symtomgivande myom. Kristina Gemzell-Danielsson, professor vid Karolinska institutet berättar om patienter som uppskattar den nya behandlingen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-04

Annons

Myom, godartade muskelknutor i livmodern, är vanliga och för de allra flesta ger de inga symtom. Men för de kvinnor som har symtomgivande myom, med rikliga blödningar eller tryck och smärta mot tarmar, blåsa och bäcken kan myomen påverka livskvalitet och vardagen avsevärt.

– Tacksamma patienter, extremt tacksamma, säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor vid avdelningen för kvinnor och barns hälsa vid Karolinska Institutet om de kvinnor med myom som numera inte behöver genomgå operation för att bli av med problemen.

– För den grupp kvinnor med symtomgivande myom har myomen betydande påverkan på livskvalitet både individuellt men också bidragit till enorma hälsoekonomiska effekter eftersom den vanligaste behandlingen av symtomgivande myom har varit operation då man tagit bort livmodern. Fram tills ganska nyligen har det inte funnits något alternativ. Och det gör att kvinnor som inte fått barn eller avslutat barnafödandet eller kvinnor som av olika skäl inte vill genomgå kirurgi har inte haft något alternativ förrän för några år sedan, fortsätter Kristina Gemzell-Danielsson.

Annons
Annons

Numera finns alltså medicinsk behandling mot myom som visat sig vara effektiv

Vanligt med myom

Myom, benigna muskelknutor i livmodern är vanligare ju äldre man blir men det finns också genetiska variationer.  Myomen kännetecknas av blödningar, väldigt rikliga sådana och där har man genom den medicinska behandlingen sett störst effekt.

–80 procent av alla kvinnor med symtomgivande myom har tack vare läkemedelet blivit blödningsfria. De andra, det vill säga resten, har gått från enorma blödningar till mer normala blödningar. Det skulle jag säga är den mest påtagliga effekten. Sedan har man sett effekt på myomvolymen också, men den är mer individuell. Det vanligaste är att myomen krymper och i bästa fall kan de försvinna, berättar Kristina Gemzell-Danielsson.

När myomen minskat kan de om de fortfarande ger symtom behandlas med en mindre omfattande operation alternativt kan det bli aktuellt att upprepa den medicinska behandlingen..

Annons
Annons

Fått livskvaliteten tillbaka

För många kvinnor innebär den medicinska behandlingen att de får tillbaka livskvaliteten. För en del kvinnor har blödningarna påverkat allt från sexliv till arbets- och friluftsliv, men rikliga blödningar bidrar också till sjunkande järnförråd vilket leder till att man blir mer infektionskänslig.

– Det finns flera studier och olika sådana som pekar just på hur myom påverkar livskvaliteten hos många kvinnor, När man startade studier på den medicinska behandlingen blev det desto mer tydligt att patientgruppen uppskattade att kunna skjuta på operation eller kanske till och med slippa operera bort livmodern.

Att operera bort livmodern är en relativt stor operation som kan medföra komplikationer. I USA är det till exempel vanligt att man opererar bort livmodern jämfört med Sverige då det inte längre är ett förstahandsval.

– Många patienter är intresserade av ett alternativ till operation, därför är det viktigt att andra alternativ finns att tillgå. Det är verkligen angeläget att man satsar på behandling som fungerar och på forskning kring denna viktiga behandling. Och en grupp kvinnor som ökar är de kvinnor som skaffar barn senare, de vill inte ta bort livmodern då de ännu inte skaffat barn. Så rent hälsoekonomiskt lönar sig medicinsk behandling mer jämfört med operation.

Läs även: Det här visste du inte om myom

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-07-2 05:03 (4 år sen)

    Eftersom medicinen är stoppad känns det missvisande att den pratas om som ett alternativ. Dessutom krymper den inte myomen hos alla.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.