Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedel alternativ till operation av myom

Myom är muskelknutor i livmodern som är ofarliga men som i vissa fall kan orsaka rikliga menstruationer och smärta i nedre delen av buken. Tidigare behandlades problemen enbart med operation, säger professorn Kristina Gemzell Danielsson, men numera finns även andra alternativ.
Annons

Även om du aldrig har hört talas om myom är det ganska sannolikt att du, om du är kvinna, faktiskt har myom, en typ av godartade knutor i eller utanpå livmodern. Enligt Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet, har upp till 77 procent av deltagarna i olika studier visat sig ha myom. 

Annons
Annons

– Men de allra flesta har inga symtom, och då är det ju okej. Men bland de som har symtom är det allra vanligaste att man har blödningar. Det kan vara väldigt rikliga blödningar som har stor påverkan på livskvaliteten, så att man kanske inte kan jobba. Myomen kan även orsaka smärta och tryck på tarm och blåsa. Beroende på hur myomen sitter kan de också leda till infertilitet, säger hon.

Myom kan tas bort med flera olika metoder

Om man har stora besvär av sina myom kan de behöva avlägsnas. Knutorna kan behandlas på flera olika sätt, beroende på var de sitter, hur stora de är och i fall kvinnan i fråga vill kunna skaffa barn eller inte. Kvinnor som inte vill skaffa barn kan få livmodern bortopererad. För de kvinnor som vill bli gravida kan man med hysteroskopi, ett slags titthålsundersökning, gå in i livmodern och avlägsna myomen. Med en annan metod, såkallad embolisering, pluggar man igen blodkärlet som går till livmodern så att myomen inte får tillräckligt med blod och därmed minskar i storlek. Numera finns det dock även olika läkemedelsbehandlingar.

– Fram till nyligen har det inte funnits något alternativ till operation för de kvinnor som av olika skäl vill behålla sin livmoder, men nu finns det alternativ, säger Kristina Gemzell Danielsson och syftar på progesteronmodulerare, tabletter som alltså påverkar hormonet progesteron (som krävs för att myomen ska kunna växa till).

Annons
Annons

– Den här behandlingen ger en ganska omedelbar minskning av blödningar. Åttio procent av kvinnorna som fått den här behandlingen blir faktiskt blödningsfria, och resterande tjugo procent får i alla fall mindre blödningar. Det vanligaste är att myomen dessutom krymper av behandlingen, men de kan försvinna helt också. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Null 2023-08-15 20:53 (10 månader sen)

  Fast det är ju östrogen som gör är myom växer, inte progesteron.

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-22 21:42 (5 år sen)

  Nu förstår jag varför jag blöder i 8 dagar och har jätteont ,
  Har järnbrist , tack

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-10 10:11 (6 år sen)

  Vilka progresteronmodulerare finns tillgängliga nu när Esmya är under utredning?

  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2017/EMA-paborjar-granskning-av-Esmya-for-behandling-av-myom/


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.