Kryptosporidios
Cryptosporidium är en liten parasit som orsakar tarminfektion och diarré. Den är vanlig i hela världen och förekommer i Sverige framförallt vid utbrott med smitta via vatten eller livsmedel.
Vad är kryptosporidios?
Cryptosporidium är en liten encellig parasit (protozo) som kan angripa slemhinnorna i människans tarm, och orsaka diarrésjukdomen kryptosporidios. Den smittar främst genom förorenat dricksvatten, och kan därmed smitta många personer över kort tid. Sjukdomen finns bland annat hos nötkreatur, och det är ofta bondgårdar som förorenar dricksvattnet.
Symtom
En infektion med Cryptosporidium kan vara utan symtom men medför ofta vattniga diarréer. Ofta får man även ont i magen, illamående och sjukdomskänsla. Vanligtvis uppstår symtom några dagar till en vecka efter att man smittats. Besvären pågår ofta i någon till några veckor och håller ofta i sig längre än andra mag-tarminfektioner.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Orsak
I Sverige är sjukdomen relativt sällsynt men utbrott förekommer.
Cryptosporidium finns icystform i naturen, det vill säga i ett slags inkapslat tillstånd, som gör den tålig mot uttorkning och mot kemisk påverkan. Cystorna sprids från avföring på den som är infekterad. Den är bland annat motståndskraftig mot klor, och kan därför överleva i många vattenverk som har klor som reningsmetod.
Smitta kan ske via dricksvatten, förorenade livsmedel eller bassänger. I ovanliga fall sker smitta mellan människor. Parasiten tål inte kokning.
Diagnos
Diagnosen ställs på avföringsprov.
Behandling av kryptosporidios
I övrigt friska människor går sjukdomen över av sig själv, men vid nedsatt hälsotillstånd och sänkt immunförsvar, kan sjukdomen vara farlig. Det är viktigt att ersätta vätskeförluster. Ibland krävs sjukhusvård och vätska direkt i blodet via dropp. Det finns ingen bra behandling mot kryptosporidios, men i mycket svåra fall kan läkemedel ges.
Förebyggande åtgärder
Spridning av kryptosporidios förhindras genom god hygien. Om Cryptosporidium påvisas i dricksvattnet, måste vattnet kokas tills källan är ren. Vid resor utomlands till områden med okänd vattenkvalitet, undviks sjukdomen genom att dricka vatten från flaska och att undvika svälja vatten i simbassänger. God handhygien i samband med toalettbesök och vid matlagning är också viktigt.
Infektion med Cryptosporidium är en så kallad anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Läkaren är skyldig att anmäla och smittspåra alla fall för att förhindra smittspridning. Den som är smittad ska stanna hemma från förskola, skola eller arbete tills man är smittfri. De som arbetar med oförpackade livsmedel är skyldiga att meddela sin arbetsgivare. Man ska undvika bad i bassäng tills en vecka efter att man blivit symtomfri.
Prognos
De allra flesta blir friska utan behandling inom tre veckor. Komplikationer är mycket ovanliga.