Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Febernedsättande kan öka influensaspridning

Enligt en kanadensisk forskargrupp ligger febernedsättande läkemedel bakom fem procent av influensafallen.
Annons

Vid feber minskar normalt sett virusmängden hos en person, den effekten dämpas dock med febernedsättande preparat. Läkemedlen gör också att vi känner oss friskare, vilket gör att vi lämnar hemmet tidigare och på så sätt spridet influensaviruset vidare.

Översatt till svenska förhållanden skulle upp emot 50 personer av de som dör varje år av influensan vara en följd av onödig medicinering med febernedsättande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-01-22 19:54 (10 år sen)

    Hör och lär av det här nu alla pillerknaprare!

    Har aldrig förstått mig på det enorma bruk av febernedsättande som folk i det här landet ägnar sig åt. man kan tycka att det borde vara uppenbart för alla hur feber funkar. Feber är ju kroppens bästa vapen mot bakterier och virus! Tar man bort febern är det fritt fram för patogenerna att föröka sig!

    Och att ta febernedsättande (eller för den delen andra symptomhämmande läkemedel, tex. tabletter mot diarré) mediciner för att sedan kunna gå till jobbet- det är bland de mest hänsynslösa beteenden jag vet!

    Om man har feber eller känner sig sjuk så är det kroppens sätt att tala om för dig att du behöver vila för att läka infektionen. Att då leka oumbärlig, stoppa i sig piller och gå ut bland folk och därmed sprida smitta till andra är väldigt egoistiskt. Det finns medmänniskor som är extra känsliga mot infektioner och kan dö av den influensa som du själv skulle blivit kvitt på några dagar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.