Nyhet | Fästingar

Rekordmånga fall av TBE 

Antalet fall av TBE ökar med rekordfart i Sverige. ”Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom”, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.  


Publicerad den: 2018-04-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Förra året anmäldes 391 fall av virussmittan TBE i Sverige, vilket är en ökning på 64 procent jämfört med 2016.  

– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.  

Varför fallen har ökat är oklart och enligt Marika Hjertqvist brukar antalet smittade variera från år till år. Men det är troligt att det är en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.  

Annons
Annons

 

Symtom: Huvudvärk, trötthet och feber 

TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.  

Det tar cirka 7–10 dagar (i undantagsfall upp till 28 dagar) från smitta tills sjukdomen bryter ut. Då kan man få symtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Denna fas av sjukdomen TBE varar cirka fyra dygn och det är under denna period TBE-viruset kan påvisas i blodet. 

Annons
Annons

Hos flertalet av de infekterade följer därefter cirka fyra till åtta dygn utan symtom, sedan insjuknar runt 20–30 procent igen med tecken på infektion i det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg). Övriga patienter tillfrisknar. 

Insjuknandets två faser är ett typiskt kännetecken för TBE. Förloppet präglas av inflammationen i hjärnan eller hjärnhinnorna med dessa symtom: svår huvudvärk, hög feber, yrsel, ljuskänslighet och kraftig allmänpåverkan. Man kan också drabbas av talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar samt rörelsesvårigheter. Hos en tiondel av TBE-fallen förekommer förlamningar. 

 

Så förebygger du TBE 

Den förebyggande åtgärd mot TBE-infektion som finns är vaccination. Två vaccin finns registrerade, och skyddseffekten anges till cirka 95 procent efter två doser och 98 procent efter genomgången grundvaccinering med tre doser. Vaccinationen tolereras väl.  
 

 

    Källor

  • TT/Göteborgs-Posten - http://www.gp.se/nyheter/sverige/fler-fall-av-tbe-%C3%A4n-n%C3%A5gonsin-tidigare-1.5595566

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu