Protein från fästingar kan skydda mot köldskador
– Fästingar är fantastiska överlevnadskonstnärer. De små djuren har nämligen ett speciellt protein i kroppen som gör att de kan överleva under marken utan att frysa till is, det är fiffigt. Fästingar har i princip glykol i ådrorna, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tagit del av studien, i en intervju med SVT.
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Det speciella proteinet som Björn Olsen syftar på har i en studie vid Yale University testats på möss. Genom att stoppa in antifrysproteinet i mössens hudceller och sedan utsätta mössen för hård kyla har man sett att mössen som fick proteinet klarade sig utan köldskador mycket bättre än de som blev utan proteinet. Enligt SVT krävs fortfarande ytterligare forskning på området, men forskarna tror att studien kan ha flera användningsområden i framtiden. Med antifrysproteinet från fästingar skulle man kunna förlänga tiden som organ kan förvaras i kyla i väntan på en transplantation. Proteinet skulle också kunna skydda personer med vissa autoimmuna sjukdomar som gör den drabbade extra köldkänslig.
Gunnar von Heijner, professor i teoretisk kemi, är dock kritisk till studien och kallar den ”udda”, ”suddig” och ”allmänt spekulativ”. Men han får mothugg av Björn Olsen:
– Bara själva observationen är ju kul och gränsöverskridande, även om man inte vet vad den kan komma att användas till. Det är ju så här forskning går framåt, med hjälp av fritänkande forskare. Vad hade till exempel hänt om Flemming inte hade kollat på sin lilla bakteriekultur utan att leta efter något speciellt? Då hade vi inte haft penicillinet, säger han.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Så smittar vinterkräksjukan
Under hösten och vintern ökar smittspridningen av vinterkräksjukan som mest. Men hur sprids egentligen det så kallade caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan? Här får du en kortfattad förklaring.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensansäsongen 2019–2020
Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård på grund av k...
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
När och hur smittar en förkylning?
Snuva, halsont, hosta och trötthet. Hur länge smittar en förkylning? Och hur kan man på bästa sätt skydda sig om man inte vill bli smittad? Här får du veta mer om förkylning!
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu