Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

Protein från fästingar kan skydda mot köldskador

Fästingar är inte bara ett elände med sjukdomar som TBE och borrelia i sitt kölvatten. Ett speciellt protein som gör så att fästingarna överlever även i kyla kan i framtiden användas för att undvika köldskador, tror forskare.
Annons

– Fästingar är fantastiska överlevnadskonstnärer. De små djuren har nämligen ett speciellt protein i kroppen som gör att de kan överleva under marken utan att frysa till is, det är fiffigt. Fästingar har i princip glykol i ådrorna, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tagit del av studien, i en intervju med SVT.

Det speciella proteinet som Björn Olsen syftar på har i en studie vid Yale University testats på möss. Genom att stoppa in antifrysproteinet i mössens hudceller och sedan utsätta mössen för hård kyla har man sett att mössen som fick proteinet klarade sig utan köldskador mycket bättre än de som blev utan proteinet. Enligt SVT krävs fortfarande ytterligare forskning på området, men forskarna tror att studien kan ha flera användningsområden i framtiden. Med antifrysproteinet från fästingar skulle man kunna förlänga tiden som organ kan förvaras i kyla i väntan på en transplantation. Proteinet skulle också kunna skydda personer med vissa autoimmuna sjukdomar som gör den drabbade extra köldkänslig.

Gunnar von Heijner, professor i teoretisk kemi, är dock kritisk till studien och kallar den ”udda”, ”suddig” och ”allmänt spekulativ”. Men han får mothugg av Björn Olsen:

Annons
Annons

– Bara själva observationen är ju kul och gränsöverskridande, även om man inte vet vad den kan komma att användas till. Det är ju så här forskning går framåt, med hjälp av fritänkande forskare. Vad hade till exempel hänt om Flemming inte hade kollat på sin lilla bakteriekultur utan att leta efter något speciellt? Då hade vi inte haft penicillinet, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.