Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Manligt håravfall/Androgen alopeci

Androgen Alopeci är samma sak som manligt håravfall. Det är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon gång i livet och är därmed den överlägset vanligaste formen av håravfall.

Uppdaterad den: 2016-06-13
Författare: Charlotte Höybye, specialist i intern medicin och endokrinologi, överläkare och docent Karolinska universitetssjukhuset, Solna, Karolinska universitetssjukhuset

Annons

Hur uppstår manligt håravfall?

Några män har områden i hårbottnen, som är särskilt känsliga för manliga könshormon. Höga halter av och hög känslighet för könshormonet dihydrotestosteron (DHT) leder hos män till en ökad risk att drabbas av håravfall. Lite förenklat kan man säga att hormonet orsakar att hårsäckarna, varifrån håren växer, skrumpnar. Slutligen blir hårsäckarna så små, att håren som tappas inte kan ersättas med nya och hårsäckarna klarar inte längre sin uppgift.

Manligt håravfall är ofta arftligt och börjar vanligtvis i 20-30 årsåldern men kan börja så tidigt som vid sjutton års ålder. Normalt brukar det börja med att håret vid tinningarna faller av. Efter hand blir håret tunnare även på toppen av huvudet.

Vad kan man själv göra?

Ta ställning till hur du känner inför att tappa hår. Håravfall drabbar en mycket stor del av den manliga befolkningen, och reaktionerna bland dem som tappar hår är väldigt olika.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hur kan man behandla håravfall?

Generellt betraktas manlig håravfall som naturligt och inte som en sjukdom. Därför är det i de flesta fall du själv som får betala för behandlingen, som ofta kan vara dyr och ta lång tid.
Det finns ett stort antal behandlingar och metoder för att bromsa eller hindra håravfall hos män. Det stora flertalet av dessa är dåligt vetenskapligt underbyggda.

Behandling

  • Godkända läkemedel mot Androgen Alopeci är preparat som hämmar enzymet 5 alfa-reduktas, vilket leder till att halterna av Dihydrotestosteron (DHT) minskar.
  • Plastikkirurgi kan återskapa hårväxt. Plastikkirurgin utvecklas hela tiden och metoderna blir allt bättre.
  • Hårtransplantation innebär att kirurgen flyttar hår från nacken till hjässan. Det lämpar sig bäst för män, vars håravfall är begränsat till främre delen av hårbottnen. Dessutom beror resultatet på ålder, hårfärg, typ av håravfall och om håret är rakt eller lockigt.
  • Att ta bort en del av hårbottnen passar bäst för män med en liten, väl definierbar kal fläck på toppen av huvudet.
  • Lambåkirurgi, eventuellt kombinerad med sträckning av hårbärande områden kan också användas när håret försvunnit från små områden.

Manligt håravfall hos kvinnor

Kvinnor kan också drabbas av manligt håravfall, särskilt om det är vanligt bland männen i familjen.

Kvinnor tappar oftast hår på toppen av huvudet och mycket sällan utvecklas total skallighet.

Annons
Annons

Utöver den behandling som redan beskrivits kan kvinnor ha nytta av antiandrogener, ämnen som hämmar effekten av manligt könshormon. Antiandrogen finns bland annat i vissa p-piller.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons