Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskning: Därför lockas mygg av svettiga människor

Är man svettig har man också större risk att bli myggbiten. Mygg älskar nämligen svett.  Nu har forskare från Lund och USA gjort en upptäckt som kan minska myggens dragning till människor och på så sätt också minska spridningen av myggburna sjukdomar.


Publicerad den: 2019-04-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Malariamygga_513_240.jpg
Annons

I den aktuella studien, som publicerats i tidskriften Current Biology, konstaterar forskarna att myggor kan identifiera mjölksyra. Mjölksyra är alltså en komponent i svett och lukten av syran attraherar myggorna.

I studien studerades den så kallade gulafebernmyggan (Aedes aegypti) och även en doftreceptor hos myggan som kallas för Ir8a. Och när forskarna slog ut ir8a-genen minskade myggornas förmåga att hitta människor radikalt, med ungefär 50 procent.

Fynd kan bidra till utvecklingen av myggmedel

Nadia Melo och Marcus Stensmyr, som båda är forskare vid biologiska institutionen i Lund och en del av det internationella forskarlaget som ligger bakom upptäckten, menar att dessa fynd kan bidra till utvecklingen av bättre myggmedel. Målet med forskningen är alltså att minska spridningen av sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra och på så vis sätter Ir8a ur spel kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas, säger Marcus Stensmyr, i ett pressmeddelande.

Quiz: Vad vet du om TBE?

 

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/darfor-dras-myggor-till-svettiga-personer

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-04-30 11:41 (4 år sen)

    Det skulle vara underbart om det kom ett effektivt myggmedel! Jag tillhör den sorten som inte kan vara utomhus längre stunder, då det är myggsäsong (och bor självklart i norra Norrlands inland!). Myggen "älskar" mig verkligen!!! Jag har provat alla tänkbara myggmedel, men inget utav dem fungerar på mig. Hoppas verkligen att mjölksyra kommer att bli effektivt, när och om den kommer ut på marknaden!


Annons