Nyhet | Akne (finnar)

Akne kan öka risken för självmord

Annons

Enligt en ny svensk studie, som publiceras i British Medical Journal, kan svår akne öka risken för självmord. Men tidigare studier har visat att även relativt lindriga former av akne kan ge psykosociala problem och minskad självkänsla. I dag finns dock endast ett läkemedel mot svår akne, som kallas Roaccutan. Några av biverkningarna av läkemedlet kan vara torra ögon, håravfall samt påverkan på lever, blodfetter, muskler och skelett, rapporterar nyhetsbyrån TT. Men det har även varit ifrågasatt om läkemedlet kan ge psykiska biverkningar, och till exempel öka risken för självmord.

I en ny studie har svenska forskare använt uppgifter om drygt 5 700 svenskar som fick Roaccutan under 1980-talet, som de sedan samkört med uppgifter från slutenvårdsregistret och dödsorsaksregistret. Studieresultaten pekar på att risken för självmordsförsök var högre bland dessa jämfört med genomsnittet i befolkningen, men riskökningen började redan innan personerna fick Roaccutan.
– Trenden är ganska påtaglig. Den svåra aknen i sig måste vara en väldigt viktig del i orsakssambandet för självmord, säger Anders Sundström, läkemedelsepidemiolog vid Karolinska institutet, till TT.
Än så länge är det dock oklart exakt vad den ökade självmordsrisken egentligen beror på. Om det är finnarna i sig eller någon annan bakomliggande orsak, som gener, kan den nya studien inte ge svar på. Anders Sundström anser att man borde hålla på den psykiska hälsan för alla patienter med svår akne.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons