Bilder på hudsjukdomar och hudåkommor

Här har Netdoktor samlat ett antal bilder på olika hudsjukdomar och hudåkommor. Du kan ta del av basinformation om sjukdomarna under respektive bild men om du vill veta mer så är det bara att du klickar dig vidare till våra faktablad där du får veta mer om symtom, hur läkare ställer diagnos, behandling och annan nyttig information. Alla faktabladen är skrivna av våra medicinska experter.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
Du hittar hudsjukdomarna och hudåkommorna i bokstavsordning. 

Se också: Hudutslag och prickar hos barn >>>

Alopeci – håravfall

Alopeci betyder håravfall. Att man tappar hår kan bero på ett flertal olika orsaker. De vanligaste typerna av håravfall är Alopeci areata och Androgen alopeci. Alopeci areata betyder fläckvis håravfall och innebär att man antingen tappar håret delvis eller helt. Typiska symtom börjar med att man på relativt kort tid tappar hår fläckvis. Androgen Alopeci betyder manligt håravfall, är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon gång i livet.  

Läs mer om Alopeci (håravfall)

Se mer om manligt håravfall lite längre ned på denna sida

Pityriasis rosea – Fjällros

Pityriasis rosea är en vanlig och helt ofarlig hudsjukdom som oftast uppträder under vår och höst, särskilt hos barn och yngre vuxna. Fjällros orsakas av ett virus, men smittar inte till närstående. Utslagen ger oftast inte upphov till något obehag alls men ibland förekommer lättare klåda, framförallt vid bad.

Läs mer om symtom och behandling vid Pityriasis rosea (Fjällros)

Hidradenitis suppurativa (HS)

Bild på Hidradenitis suppurativa (HS, acne inversa, hidradenit)

Hidradenitis suppurativa (HS, acne inversa) är en kronisk hudsjukdom som uppstår i hudveck där man har vätskeavsöndrande körtlar. Symtom på HS är återkommande smärtande, ärrbildande aknelika (ibland stora bölder) förändringar i hudveck, framför allt armhålor och ljumskar. Tillståndet vid HS har en tendens att förvärras och man kan då utveckla stora bölder med variga flytningar och omfattande ärrbildning. HS debuterar ofta i puberteten och kommer och går.

Läs mer om symtom, medicinsk behandling och kirurgisk behandling av HS

Hudbristningar - Striae distensae

Hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper parallellt i huden och som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland knän. Det rör sig om områden där huden inte "hunnit med" någon form av storleksökning och därför blivit övertänjd.

Läs mer om hudbristningar – striae distensae

Hudcancer - basaliom och skivepitelcancer

Basaliom kallas även för basalcellscancer, men ger i princip aldrig några metastaser (dottertumörer). Basaliom utgår från hornhudens nedersta (basala) tillväxtlager och är mycket vanligare än både malignt melanom och skivepitelcancer i huden. Basaliom förekommer i stort sett enbart på solexponerade hudområden som ansiktet och överkroppen och kräver behandling för att inte sprida sig. Skivepitelcancer sitter oftast i områden som solbestrålats. Den kan sprida sig via blod- och lymfbanor och ge metastaser.

Läs mer om hudcancer – basaliom och skivepitelcancer här

Hudcancer – Malignt melanom

Det är inte farligt att bli brun men det är farligt att bli bränd! Brännskador i solen, framför allt hos barn ökar risken för malignt melanom (elakartad hudcancer). Var därför noga med att smörja in dig under solsemestrar och soliga vinterdagar i skidbacken.Man kan bli rynkig och få icke-elakartade hudtumörer av att vistas mycket i solen, men den elakartade hudcancern - malignt melanom - anses uppkomma i första hand om man bränt sig mycket och ofta.

Läs mer om symtom på hudcancer malignt melanom 

Jästsvampsinfektion i huden – candida

Candida är en hudinfektion som huvudsakligen orsakas av jästsvampen Candida albicans. Infektionen kan i princip drabba alla delar av vår hud och våra slemhinnor. Svampen föredrar dock fuktiga och varma omgivningar, som till exempel hudveck (ljumskar, armhålor och hudvecken under brösten.

Läs mer om varför man får candida, symtom och behandling

Manligt håravfall

Manligt håravfall eller som det också kallas Androgen Alopeci är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon i livet. Lite förenklat kan man säga att könshormonet (DHT) leder till att hårsäckarna skumpnar och inte längre klarar sin uppgift.

Läs mer om behandling av manligt håravfall och om kvinnligt håravfall

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Mjäll (döda hudavlagringar från hårbotten) är att betrakta som ett normalt tillstånd medan mjälleksem är ett rodnat, fjällande eksem i hårbotten och ofta även på andra ställen på huden. Mjälleksem förekommer antingen hos spädbarn eller hos vuxna och brukar sitta på typiska ställen på huden där man har mycket talgkörtlar.

Läs mer om symtom och behandling vid mjälleksem

Skabb

Skabb är en smittsam hudåkomma som orsakas av ett spindeldjur som sprids framför allt via hudkontakt. Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar små gångar där de lägger ägg. Det tar cirka 3 veckor från det att man blir smittad, tills dess klådan börjar. Klådan är stundtals så svår att blödande sår uppstår och att det kan bli svårt att sova – klådan är oftast värst just på kvällen.

Läs mer om behandling av skabb, huvudlöss och flatlöss

Solskador

Symptomen på att man bränt sig är att huden svider och rodnar. Detta sitter i några dygn, men man märker det först från cirka 6 timmar efter solexponeringen. Ibland kan vätskefyllda blåsor uppstå. Efter några dagar torkar dessa upp och fjällar av. Ibland kan det vara svårt att känna om solen är stark eller inte när vi vistas i solen. Var extra observant vid lite blåst och svala – för då märks värmen inte alltid av.

Läs mer om solskador och ta del av råd och tips på vad man kan göra om man bränt sig

Svamp i hårbotten

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar (dermatofyter). Svamp i hårbotten påträffas nästan uteslutande hos barn. Orsaken till detta tros vara att den ökade talgproduktionen hos vuxna människor hämmar svampens tillväxt. Svamp i hårbotten kan också förekomma hos personer med sänkt immunitet på grund av sjukdom eller medicinering.

Läs mer om hur svamp i hårbotten smittar och om behandling

Vårtor

Vårtor är en virusinfektion i huden. Det är vanligt att man får vårtor på händer och fötter. Vårtor är ovanligt hos barn under tre år, men sedan ökar frekvensen. Cirka 5-10 procent av barn mellan 4-6 år har vårtor, medan 15-20 procent av ungdomar mellan 16-18 år drabbas. Vårtor förekommer oftare hos personer med immunbristsjukdomar eller som behandlas med immunhämmande läkemedel.

Läs mer om hur vårtor smittar och hur de kan behandlas

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Najmul Hasan 2019-05-27 08:36 (5 månader sen)

    Hej jag har problem som liknande har bild det är mycket mjöl min håret och alla hår är tappat . Snälla hjälpa mig ! MVH NAJMUL TEL . 0794434727

  • Avatar cornellgassner 2019-08-6 10:24 (2 månader sen)

    har fått utslag påbenet strax ovanför knät ser ut som ett oläckt sår som är ljust rött något fördjupad har varit på vårdcentral o fått salva locoid lipid att smörja med hjälper föga tack för svar!


Annons
Annons
Annons