Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Riskfaktorer för hjärtinfarkt


Uppdaterad den: 2017-02-08

Annons

Vissa faktorer ökar risken för hjärtinfarkt. Dessa faktorer bidrar till oönskade avlagringar av kolesterol /inflammations-substanser(ateroskleros, åderförfettning) i artärerna (pulsådror) runt om i kroppen, inklusive artärerna till hjärtat (kranskärlen). Det finns en rad riskfaktorer för hjärtinfarkt:

Högt blodtryck

Blodtrycket bestäms av mängden blod som ditt hjärta pumpar och motståndet mot blodströmmen i dina artärer. Över tid kan ökat blodtryck skada artärerna och förorsaka eller förvärra en åderförfettning.

Högt blodtryck kan vara ett ärftligt problem, och flera i samma familj kan ha högt blodtryck. Risken för högt blodtryck ökar dessutom med åldern. Andra viktiga orsaker till högt blodtryck är övervikt, ohanterlig stress, brist på motion, eventuellt högt saltintag.

Annons
Annons

Högt kolesterol

Kolesterol utgör en väsentlig del av avlagringarna som kan skapa förträngningar i artärerna, inklusive de som försörjer hjärtat. En hög kolesterolnivå ökar risken för hjärtinfarkt. Särskilt farligt är det "dåliga" kolesterolet (LDL-kolesterol, low-density lipoprotein).

Cigarettrökning

Långvarig rökning eller passiv rökning förstör insidan av artärerna, inklusive artärerna till hjärtat, ökar avlagringen av kolesterol och minskar med tiden blodflödet. Cigarettrökning ökar också risken för att det bildas blodproppar som kan täppa till kranskärlen och utlösa en akut hjärtinfarkt.

Annons
Annons

Brist på fysisk aktivitet

En inaktiv livsstil bidrar till högt kolesterol och övervikt. Däremot har personer som motionerar regelbundet ett starkare hjärta och friskare blodådror, och deras risk för hjärtinfarkt är lägre. Fysisk aktivitet har också en gynnsam effekt på blodtrycket.

Övervikt

Övervikt och fetma ökar också risken för hjärtsjukdom eftersom det förknippas med högt kolesterol, högt blodtryck och diabetes.

Diabetes

Diabetes innebär att din kropp har nedsatt förmåga att förbränna socker, vilket medför att sockermängden i blodet ökar. Högt blodsocker bidrar till åderförfettning. Hos en del personer med diabetes beror diabetes på brist på insulin. Den viktigaste orsaken till diabetes i vällevnadsländer är förändringar i kroppen som orsakas av övervikt. Diabetes ökar risken för hjärtinfarkt betydligt genom att påskynda åderförfettningen och genom negativa effekter på bland annat kolesterolet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stress

Ohanterbar stress kan öka risken för att få hjärtinfarkt. Stress kan också förknippas med osunda levnadsvanor som till exempel onyttig mat, rökning och lite motion. Mycket stress och ilska, kan höja blodtrycket.

Alkohol

En måttlig konsumtion av alkohol bidrar till att höja HDL-kolesterolet – det "goda" kolesterolet – och kan ha en skyddande effekt mot hjärtinfarkt. Å andra sidan kan en hög alkoholkonsumtion höja blodtrycket och mängden fettämnen (triglycerider) i blodet, något som ökar risken för hjärtinfarkt.

Ärftliga faktorer

Om syskon, föräldrar eller far- och morföräldrar har haft en hjärtinfarkt i yngre ålder kan risken vara förhöjd. Familjen kan ha ett ärftligt anlag som ger oönskat höga kolesterolvärden, eller ökade anlag för åderförfettning av andra skäl. Högt blodtryck förekommer också i vissa familjer. Familjefaktorer i form av dåliga hälsovanor som att röka eller äta mat med mycket fett kan också bidra till kranskärlssjukdom.

Du kan påverka riskfaktorerna

Arv, ålder och kön är riskfaktorer som inte går att påverka. Män får hjärtinfarkt i genomsnitt sex till åtta år tidigare än kvinnor. Totalt sett dör dock ungefär lika många män som kvinnor i hjärt-kärlsjukdom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.