Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Statiner till alla diabetiker över 40 år

Amerikanska läkare rekommenderas att behandla alla diabetiker över 40 år med kolesterolsänkande läkemedel, oavsett om det finns risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det står i de nya riktlinjerna från amerikanska diabetessällskapet.

Publicerad den: 2015-01-12

Annons

I de amerikanska riktlinjerna sorteras patienter in i tre grupper utifrån ålder: personer under 40 år, de mellan 40 och 75 år samt personer över 75 år.

Gällande diabetiker i den yngre åldersgruppen bör läkaren endast överväga statinbehandling om patienten har särskilda riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, eller redan är drabbad.

För diabetiker i de övriga åldersgrupperna står i stället valet mellan måttlig eller intensiv statinbehandling, beroende på personens övriga riskprofil.

Annons
Annons

De nya rekommendationerna från amerikanska diabetessällskapet, ADA, förenar sig därmed med flera andra riktlinjer på området som fokuserar på patientens risk för hjärt-kärlsjukdom, snarare än nivån av LDL, när de gäller statinbehandling.

I Sverige har det ingen betydelse ifall patienten har fyllt 40 år, när det gäller statinbehandling. Svenska rekommendationer utgår istället från en särskild riskalgoritm som arbetats fram av nationella diabetesregistret när det gäller kolesterolsänkande behandling.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-02-13 20:15 (9 år sen)

  När min mamma åt statiner fick hon ledbesvär. Hon slutade efter ett par år. Det finns forskning som säger att högt kolesterol inte behöver vara farligt. Massajerna har tydligen högst i värden. Läs själva " Kolesterolmyten hålls vid liv" av Uffe Ravnskov. All källhänvisn till forskni gsrappoterna finns med.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-13 16:55 (9 år sen)

  På bipacksedlarna står det att dom förstör levern, njurarna och ger muskelförtvining som jag förmodligen fick.
  Att inte någon av mina läkare gav mig den nya medicinen du talar om, bekräftar bara det jag sa i mitt första inlägg att det är för dyrt. Jag anses väl vara i stort behov av ny statin som blir blind. Nästa steg är väl permanent blind när de resterande 20 procenten av halspulsådern är igenkorkad.
  Otroligt dålig läkaransvar måste jag säga.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-13 15:56 (9 år sen)

  Den allvarliga sjukdomen jag syftade på heter Rhabdomyolys.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-13 14:11 (9 år sen)

  Caspern, det gjorde mig ont att läsa ditt inlägg. Jag har fått lära mig, att alla statiners grundsubstans är samma och att det är därför man inte ska ta någon sort överhuvudtaget, om man inte tål den första. Det brukar de flesta äldre läkare veta, men yngre läkare är ofta övertygade om statiners förträfflighet, för det har de fått lära sig på påkostade kurser bekostade av läkemedelsindustrin. Biverkningar är främst värk i muskler som kan utvecklas till en väldigt allvarlig sjukdom. Har glömt namnet, men man kan ju googla på det. Likaså har jag glömt namnet på den som jag tror är den enda medicinen mot högt kolesterol som inte innehåller statiner. Man kan ju googla på det också, men den medicinen fick inte jag. Det pratades bort, men den är dyr och ska användas i "sista hand" har jag läst. Vad det nu betyder.
  Förut fanns det en medicin mot högt kolesterol vars verkande substans var B3-vitamin. Jag tror inte den finns längre, men man kan ju köpa B3-vitamin lite varstans, så det stoppar jag i mig. Enda biverkningen är rodnad i huden som kommer efter en stund och varar ca 20-25 min. Kan upplevas som obehagligt, men är värst de första gångerna. Det är ju en vitamin och fullständigt ofarligt.
  Jag vet ju inte om du har högt blodtryck men det kommer ofta hand i hand med högt kolesterol, så i så fall så kan jag rekommendera att du skaffar dig en egen blodtrycksmätare om du inte redan har en.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-13 11:11 (9 år sen)

  Obrigada, jag hakar på ditt inlägg.
  Allt sedan hjärtklaffsbytet 2012 har alla läkare undvikit mina konstiga frågor, varför jag hela tiden haft ont i muskelfästen i bäckenet ner till knävecken och elektriska strömningar i armar och ben, tills jag träffade en ny läkare som berättade att det var statinmedicinen Atorvastatin som var orsaken. Han böt till Simvastatin och senare till Crestor utan någon förbättring.
  Han bestämde då att jag skulle sluta med allt vad statiner heter. Jag frågade honom om det inte fanns andra nya statiner som jag tål. Jag fick inget svar.
  Problemet är den att jag helt plötsligt blir blind på höger öga för att halspulsådern är igenslaggad till 80 procent.
  Jag känner att jag är utslängd från sjukvården och återkommande undersökningar för att hålla koll på kolestrolnivån. Min husläkare är urtrevlig, men han har inga idéer.
  Är det så att sjukvården vet om att jag inom kort segnar ner i en för tidig död som man kan förhindra med en riktig utredning med nya dyra statiner. Snålheten tillåts tydligen att ta död på vissa patienter i Sverige.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-12 20:06 (9 år sen)

  Om den rekommendationen kommer att gälla i Sverige, så kan man undra vad den får som inte tål statiner. Det gör inte jag, så jag har ingen medicin för mitt höga kolesterol, som vanligtvis behandlas med statiner. Det lär finnas någon annan medicin för sådan behandling, men den är för dyr, så man kan ju undra vem som får den.
  CC


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.