Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Höga kolesterolvärden fick Ulla att ändra livsstil

Eftersom förhöjda kolesterolvärden inte ger några symtom kan det vara svårt att upptäcka att man lider av det. För Umeåbon Ulla Larsson kom beskedet om att hon hade höga kolesterolvärden som en chock och helt plötsligt insåg hon att det var dags att göra något åt hennes livsstil.

Höga kolesterolvärden fick Ulla att ändra livsstil
Annons

– Sedan tidigare kände jag till att jag hade högt blodtryck, men jag tänkte inte så mycket mer på det förutom att jag borde börja äta lite bättre och försöka börja röra mig lite mer. Helt enkelt börja ta tag i min levnadsstil, säger Ulla Larsson.

Det var för drygt ett år sedan som 56 åriga Ulla Larsson började känna sig allt tröttare, både rent fysiskt men också psykiskt. Stressen på jobbet tog mycket av hennes energi och hon fick inte riktigt den kvalitetstid hon behövde med varken sig själv eller nära och kära. Hon upplevde att konditionen var sämre än tidigare, men utöver att hon kände sig trött och att hon var i dålig form så lade hon inte märkte till några tecken som tydde på att allt inte stod rätt till.
– Jag är den som i princip alltid varit frisk. Jag bidrar med mycket energi till arbetsgruppen och gillar verkligen att ha många bollar i luften. Dessutom har jag aldrig varit särskilt orolig över min egen hälsa utan det har alltid rullat på, och jag har mått bra, vilket kan ha bidragit till att jag vaggades in i en trygghet att saker och ting inte händer mig.

Men så en helg under förra sommaren då hon och maken var iväg på en weekend till London började hon plötsligt känna sig yr i huvudet och var nära på att ramla ihop flera gånger. Hon tänkte inte mer på det, men då symtomen fortsatte efter att de kommit hem bestämde hon sig för att uppsöka läkare för utredning.
– Jag fick förklarat för mig att jag förutom högt blodtryck även hade hög puls och högt kolesterolvärde. Läkaren berättade att jag måste försöka ta det lite lugnare i vardagen och så skrev hon ut medicin som skulle hjälpa.

Annons
Annons

Men det var inte det enda som läkaren förordade. Ulla fick klara direktiv att det var dags att göra något åt den stressiga vardag hon hade, hon behövde börja tänka på sin hälsa – i dess stora bemärkelse.
– Jag fick höra att om jag inte gjorde något fanns det en överhängande risk att jag kommer drabbas av eventuell hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt och att jag i värsta fall kan komma att dö i förtid. Min läkare gav mig precis det jag behövde, nämligen en väckarklocka. Det var dags att göra något om jag vill fortsätta leva ett bra liv och se mina barn och barnbarn växa upp, och därmed började min resa fram till i dag.

I samband med den utredning som gjordes då hon kom till läkaren genomgick hon ett konditionstest och resultaten var nästan uppseendeväckande dåliga, och kosten behövde Ulla få bukt med.
– Konstigt nog hade det aldrig tidigare riktigt slagit mig vilka konsekvenser förhöjt kolesterolvärde kunde ha, särskilt inte heller då jag så gott som alltid känt mig frisk. Men samtidigt var jag väldigt medveten om att jag inte levde som jag lär, om man säger så. Jag predikar gärna vitt och brett till mina nära och kära om att de ska tänka på deras hälsa, men någonstans längs vägen tycks jag ha glömt bort mig själv.

Ulla Larsson började lägga upp ett ordentligt "matschema" inför varje vecka och sakta men säkert började hon gå tre till fyra gånger i veckan, för att därefter öka träningsdosen.
– Till en början ville jag inte gå ut allt för hårt med för högt uppsatta mål eftersom det då är väldigt lätt hänt att man misslyckas och så lägger man ned. Så jag började med att ta raska promenader ett par dagar i veckan och skaffade mig ett träningskort på gym. Som person är jag väldigt målinriktad och satte såväl god kost som träning i system och jag är förvånad över hur snabbt det gick till att få det att bli en del av min vardag.

I dag tar Ulla en promenad varje morgon innan hon äter frukost och beger sig till jobbet. Hon har slutat att jobba övertid för onödiga småsaker och försöker att njuta av livets goda.
– Utan tvekan har jag blivit mer uppmärksam och medveten om hur jag lever och beter mig mot mig själv. Nu försöker jag umgås med vänner och familj och jag försöker se, och uppskatta det roliga i mitt jobb utan att för den delen bara rusa på utan närmare eftertanke. Det är en klyscha av rang men hälsan är viktigast och det gäller att ta hand om den, avslutar Ulla Larsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-17 08:35 (7 år sen)

    Det finns ju flera kolesterolvärden att mäta i blodet.

    Är det det totala kolesterolet, S-kolesterol som var förhöjt hos denna kvinna i artikeln, var det >5?

    Det vore bra om ni skrev lite mer fakta om värden, i en sådan här artikel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons