Nyhet | Planera barn

Vanligt att kvinnor som försöker bli gravida inte följer livsstilsråden

Livsstilsförändringar kan vara ett viktigt första steg för att öka chansen till graviditet och att få ett friskt barn. Trots det är det många som inte följer råden om livsstil, visar forskaren Lana Salih Joelsson i sin avhandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De skadliga konsekvenserna av osunda livsstilsfaktorer hos kvinnor som är eller försöker bli gravida är väletablerade. I vilken utsträckning följs rekommendationerna om livsstilsförändringar under den tid som de försöker att bli gravida och under tidig graviditet? Det har Lana Salih Joelsson, medicine doktor och läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, subspecialist i reproduktionsmedicin vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, undersökt i sin avhandling.

Studien inkluderade 3 389 gravida kvinnor från 153 mödrahälsovårdsmottagningar och 468 icke-gravida subfertila kvinnor från 10 fertilitetsmottagningar i mellersta Sverige.

Minskad fertilitet

Det visade sig att 74 procent av de gravida kvinnorna skattade sina graviditeter som ganska eller mycket välplanerade. Ändå var det bara en tredjedel av alla gravida kvinnor som tog folsyra en månad före befruktningen. Vidare använde 17 procent tobak dagligen och 11 procent drack alkohol varje vecka.

Annons
Annons

Bland de icke-gravida kvinnorna använde 13,2 procent tobak dagligen, 13,6 procent drack mer än tre koppar kaffe per dag och 11,6 procent konsumerade mer än två glas alkohol per vecka, vilket inte rekommenderas. En tredjedel av dess kvinnor var dessutom överviktiga eller feta och hos de som genomgick IVF-behandling syntes även en negativ effekt av rökning och BMI.

Lana Salih Joelsson beskriver resultaten som oroande. Samtidigt understryker hon att dessa negativa livsstilsfaktorer är lätta att upptäcka tidigt för att optimera fertiliteten och få ett friskt barn.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2018/03/Hog-prevalens-av-negativa-livsstilsvanor-hos-kvinnor-som-forsoker-bli-gravida/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu