Nyhet | Graviditet

Amning kan skydda mammor mot diabetes

Annons

Kvinnor som inte ammar sina barn löper betydligt större risk att drabbas av diabetes typ två senare i livet, jämfört med&nbspkvinnor som ammar. Det visar en ny omfattande studie, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Det är forskare vid universitet i Pittsburg, USA, som genomfört studien. De har följt totalt 2 233 kvinnor i åldrarna 40 till 78 år och granskat vad som skiljer de kvinnor som utvecklar diabetes från dem som inte får sjukdomen. Och studieresultaten visar att amningen spelade väsentlig roll.

Det var nästan dubbelt så många kvinnor som inte ammat sina barn som utvecklade diabetes i senare år jämfört med dem som ammat sina barn eller inte fött barn alls. 27 procent av de mammor som inte ammat sina barn utvecklade diabetes typ två.&nbsp Kvinnor som däremot ammat sina barn löpte ingen större risk att få diabetes jämfört med dem som inte skaffar några barn alls, rapporterar SVT.

Annons
Annons

En tänkbar förklaring till detta samband kan vara att amningen hjälper kvinnor att bli av ned det överskottsfett som lagras under graviditeten.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu