Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Graviditet

Amning och alkohol

Alkohol kan ha en långvarig skadlig effekt på barnet om du dricker mycket när du ammar. När spädbarnet blir större kan du ibland dricka ett glas vin eller öl utan att detta skadar barnet – om du följer råden vi ger i det här dokumentet.

Uppdaterad den: 2013-01-08

Annons

Ammande mödrar bör undvika alkohol och droger så mycket som möjligt, eftersom detta går över till modersmjölken och kan ha en negativ effekt på mjölkproduktion, mängden mjölk, innehållet i mjölken och utdrivningen av modersmjölken. Detta utöver att alkohol och droger kan ha en direkt skadlig effekt på spädbarnet. Alla droger som kan leda till att nyfödda blir slöa/dåsiga kan också vara en bidragande orsak till plötslig spädbarnsdöd.

Mindre mjölk av att dricka öl

Studier har visat att inom 30 minuter efter alkoholintag är innehållet i ett glas vin eller öl tillräckligt för att förändra mjölkens lukt/smak. Dessutom har det en lätt bedövande effekt på spädbarnet. Stora mängder alkohol kan leda till att barnet blir slött, sover djupt och blir svagt. Ett slött och dåsigt barn kan också förlora en del av sugkraften och förmågan att få i sig mjölken. En rapport från 1998 visade en minskning på 23 procent i mjölkproduktionen efter att en mamma hade druckit öl. Ett glas vin eller två, motsvarande mängder öl eller annan alkoholhaltig dryck, hämmar utdrivningen av mjölk från brösten.

Annons
Annons

De minsta spädbarnen är de mest sårbara

I början är det bäst att vara helt avhållsam när det gäller alkohol, eftersom ett glas alkoholhaltig dryck om dagen kan vara tillräckligt för att påverka barnet på sikt. Då riskerar du bland annat att barnet får en sämre motorisk utveckling än barn som inte har exponerats för alkohol. Det vill säga att barnet till exempel börjar gå senare än andra barn.

Inom loppet av det första levnadsåret utvecklas barnets hjärna fortfarande mycket. Eftersom denna mognadsprocess är mycket komplex och sammansatt kan alla droger som påverkar de här processerna ha en okänd effekt på långt sikt.

Under spädbarnets första veckor behöver de dubbelt så lång tid som vuxna för att göra sig av med alkoholen i kroppen. Det är levern som bryter ned alkoholen och denna har inte mognat helt förrän barnet är kring tre månader. Om en mamma ammar med hög promillehalt alkohol i blodet kan detta leda till att barnet blir alkoholförgiftat, slött och påverkat i flera dygn. Därför är de yngsta spädbarnen mycket mer sårbara för alkohol än större spädbarn.

När barnet är större kan du – då och då – ta ett glas

När barnet blir större kan du ibland ta ett glas öl eller vin. Då är alkoholen ute ur blodet och mjölken efter ett par timmar. Amma då precis innan du dricker, och vänta i tre timmar efter att du har druckit innan du ammar igen. Det är ingen mening att pumpa och kasta mjölk för att sänka alkoholhalten. Alkoholen finns där så länge det finns alkohol i blodet och är borta från mjölken först när alkoholen är borta från blodet.

När barnet blir större och sover på nätterna utan att du behöver amma, kan du till exempel amma på kvällen innan du dricker alkohol och sedan vänta med att amma igen tills promillen har gått ur blodet nästa dag.

Det är viktigt att komma ihåg att alkohol även gör mamman svagare och mer utsatt för depressioner, trötthet och dåligt omdöme. Om en mamma dricker mycket och/eller ofta kan detta också leda till att kosten blir mer begränsad och kanske mer bristfällig.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.