Skena minskar bristningar vid förlossning

En skena av plast kan minska antalet bristningar i samband med förlossningar. ”Vi tror att produkten har ytterligare utvecklingspotential och kan fungera ännu bättre än vad de första testerna visat”, säger Knut Haadem, överläkare på kvinnokliniken i Helsingborg.

Publicerad den: 2015-03-11
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Knut Haadem och hans kollegor har tillsammans utvecklat skenan som förs in i slidan när barnets huvud skymtar fram under förlossningen. Under de senaste åren har över 600 kvinnor i Helsingborg, Malmö och Lund fått testa det nya hjälpmedlet, som har visat sig ge färre bristningar än så kallat finskt handgrepp, då mellangården mellan slida och anus stöttas av en barnmorska.

– Överlag ökade andelen kvinnor som förlöstes utan bristningar med en tredjedel. Jämfört med förlossningar som utförs med finskt grepp så minskade antalet klipp från 23 till fem procent, säger Knut Haadem till Dagens Nyheter.

Nu hoppas han och kollegorna att uppfinningen ska nå ut bredare och därför förhandlar de just nu med ett medicintekniskt företag.

Annons
Annons

De senaste decennierna har antalet kvinnor som får bristningar i mellangården ökat. Det kan, enligt Dagens Nyheter, bero på att man nu för tiden sällan använder benstöd under förlossningarna, att slidöppningen vidgas med klipp och att fler kvinnor får dropp som förstärker värkarna. 

Vad tycker du om den nya uppfinningen? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lars 2015-10-6 17:41 (5 år sen)

  Varför tas inte denna kunskap upp av mödravården?
  Hade vi män fött hade all tänkbar kundskap och teknologi varit tillgänglig.
  Ska tydligen utövas i Finland med väldigt bra resultat.

 • Avatar Ingrid 2015-03-21 14:48 (5 år sen)

  Hej.
  Varför visas ingen bild på uppfinningen, hur den förs in i slidan på barnets huvud, just vid genombrottet?
  Kan man även få plats med sugkopp?
  Fungerar den även vid sätes bjudning?
  Och vid duplex förlossningar?
  Tack. Mvh Ingrid.


Annons
Annons
Annons